eur:
400.63
usd:
362.52
bux:
73347.1
2024. október 2. szerda Petra

Sólyom nemet mondott a kormánypártoknak

Nem írta alá az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt az államfő. Sólyom László a jogszabályt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Az államfő döntését a Fidesz, az MSZP és az SZDSZ is elfogadja. Az MDF azt várta, hogy a köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordul.

"A törvénnyel nem értek egyet, nem írom alá, nem hirdetem ki. (...) Kértem az Országgyűlést, hogy orvosolja a jogalkotási eljárás súlyos hiányosságait (...), másrészt kértem az Országgyűlést, hogy fontolja meg tartalmi kifogásaimat is, különösen a garanciák hiányát, a törvény befejezetlen voltát, a verseny korlátozottságát és a mindebből, valamint a hatásvizsgálat hiányából fakadó bizonytalanságot és túlzott kockázatot" - fogalmazott az államfő.

A köztársasági elnök a többi között azzal indokolta döntését, hogy hiányzik a törvény társadalmi támogatottsága. Hiányolta azt is, hogy a koalíció és a tárca nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel.

Véleménye szerint sem külföldi tapasztalat, sem hatástanulmány nem támasztja alá a jogszabályban megjelenő átalakításokat, és nem készült el a koncepciója a végrehajtási rendeletnek sem.

Az államfő mindazonálta hangsúlyozta: szükség van a reformra az ágazatban.

Sólyom László közölte: a fejkvótarendszert nem tartja hatékonynak, és verseny legfeljebb a fővárosban és az egyetemi központokban lesz.

Veszélyes kísérlet a társadalombiztosítás ilyen irányú átalakítás - mondta a köztársasági elnök.

Sólyom László azt is kockázatosnak nevezte, ha az ilyen horderejű átalakítások parlamenti ciklusokhoz igazodnak, mert véleménye szerint legalább a reform irányában és alapjaiban megegyezésre kell jutniuk a politikai erőknek.

"Ebben mind a kormánynak, mind az ellenzéknek felelőssége van" - mondta az államfő.

Hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat a politikai háttéralkuk során "folyamatosan és lényegesen változott a legutolsó pillanatig".

Éppen ezért nem értett egyet azzal az államfő, hogy a társadalom életét alapvetően és hosszú távon meghatározó törvény ilyen eljárásban szülessen meg. Sólyom László Szili Katalin házelnöknek írt levelének teljes szövege itt.

A Fidesz elégedett

A Fidesz elfogadja az államfő döntését, egyetért Sólyom László bölcs értékelésével - jelentette ki az InfoRádióban Mikola István, a párt egészségügyi szakpolitikusa.

Hozzátette: örül annak, hogy Sólyom László nemcsak az egészségbiztosítási törvényre, hanem a teljes "úgynevezett reformra" utalt.

A Fidesz is kifogásolta, hogy a törvénynek nincs társadalmi támogatása, és a változtatásokról nem egyeztettek a szakmával - mondta Mikola István.

A Fidesz az államfőtől "visszahallotta" saját érveit - közölte az ellenzéki politikus.

Az MSZP megérti az államfőt

Az MSZP megérti, hogy a nagy horderejű törvényt az államfő visszaküldte az Országgyűlésnek - mondta az egészségügyi bizottság szocialista elnöke az InfoRádióban.

Kökény Mihály kijelentette: örömmel hallották, hogy az államfő szerint is szükség van az egészségügy átalakítására és a magántőke bevonására.

Az államfő kifogásait alaposan tanulmányozni kell, erre a parlamenti szünet lehetőséget ad a frakcióknak - tette hozzá.

Kökény Mihály közölte: igyekeztek azokat a kérdéseket kiküszöbölni, amelyek az alkotmányellenesség gyanúját felvethették volna, ezért örülnek, hogy ilyen kifogást Sólyom László sem vetett fel.

A politikus elmondta, hogy a végrehajtás kidolgozásakor intenzívebb párbeszédet folytatnak majd az érdekképviseletekkel és a szakmai szervezetekkel.Horn Gábor SZDSZ ügyvivő az InfoRádióban örömtelinek és bizalomkeltőnek nevezte, hogy az államfő nem fordult az Alkotmánybírósághoz.

A szabad demokraták szerint örömteli, hogy Sólyom László szerint is szükség van az egészségügyi reformra, és az államfő több versenyt látna szívesen az ágazatban.

Számítottunk a döntésre, mert az államfő nagyon nagy nyomás alatt volt - tette hozzá.

Horn Gábor elmondta: az elnök egyes indokaival nem ért egyet, így azzal sem, hogy nem volt idő a javaslat megvitatására.

A liberális politikus érthetőnek nevezte, hogy a szakma nem támogatja a törvényt, mert új helyzetbe kerülnek.

Horn Gábor utalt arra, hogy szerinte Magyarországon semmilyen változás nem lenne, ha a koalíció az ellenzék támogatására várna bármilyen ügyben is.

Az MDF frakcióvezetője közölte: sajnálattal vették tudomásul, hogy Sólyom László nem fordult az Alkotmánybírósághoz.

Várhatóan a koalíció ismét elfogadja a jogszabályt, és az államfőnek már nem lesz módja alkotmánybírósági normakontrollt kérni - mondta Herényi Károly.

Az MDF az Alkotmánybírósághoz fordul - jelentette ki a politikus.

A kormányszóvivő szerint az államfő hitet tett a reform mellett

A kormány üdvözli, hogy az államfő nem talált alkotmányossági kifogást az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényben - reagált a kormányszóvivő a köztársasági elnök bejelentésére.

Budai Bernadett kiemelte: Sólyom László hitet tett az egészségügy reformja mellett, és ez is üdvözlendő.

A kormányszóvivő szerint Sólyom László nyilatkozata cáfolja mindazokat, akik az egészségbiztosító privatizációjával riogattak. Az államfői nyilatkozat azt támasztja alá, hogy a verseny és a szolidaritás összeegyeztethető az egészségügyben - tette hozzá.

Az államfő szakmai és politikai aggályai ismertek a kormány előtt - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett kifejtette: a kormánypártok a politikai jellegű kérdéseket a februári ülésszakban részletesen megválaszolják, míg a szakmai aggályokat az elfogadott törvény részben már cáfolta, a többi kérdésre pedig a készülő végrehajtási rendeletek adnak választ.

A kormányszóvivő hozzátette: a kormány számít arra, hogy az Országgyűlés következő, februári ülésén a jogszabály ismét megkapja a parlamenti többség támogatását.

Éger: intő aktus

Intő aktusnak nevezte a köztársasági elnök döntését a Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádióban.

Éger István szerint - "ismerve a parlamentáris demokráciának nevezett rendszert" - rendkívül aggasztó, hogy az Országgyűlés akár változtatás nélkül is elfogadhatja ismét a törvényt.

Hozzátette: tart attól, hogy a törvény a "párterőszak révén" valamikor hatályossá válik.

Éger István ígéretet tett: a szakma dolgozni fog azért, hogy amint politikai esély nyílik, a több-biztosítós rendszer "vissza legyen csinálva".

A kórházak az egybiztosítós rendszer mellett

Varga Ferenc, a kórházszövetség vezetője az InfoRádióban elmondta: az államfő lépésének köszönhetően még van mód a jogszabály módosítására.

Hozzátette: az intézmények az egybiztosítós rendszer mellett vannak.

Cser Ágnes "elvártam volna az elnöktől"

Az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a törvény visszaküldése a legkevesebb, amit az államfő megtehetett.

Cser Ágnes szerint a jogállamisággal teljesen összeegyeztethetetlen, ami a jogszabály elfogadásának napján történt, amikor a kormány rengeteg módosító indítvány nyújtott be.

Az egész parlamentet el kell zavarni, ha módosítás nélkül fogadják el a visszaküldött törvényt - vélekedett a szakszervezeti vezető.

Cser Ágnes hozzátette: elvárta a köztársasági elnöktől, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon előzetes normakontrollért.

Sólyom több vétót nem emelhet

Papp Gábor alkotmányjogász az InfoRádióban közölte, hogy a parlamentnek 60 napon belül újra napirendre kell tűznie a törvényt, és érdemben kell újratárgyalnia a jogszabályt.

Hozzátette: elképzelhető az is, hogy az Országgyűlés a törvényt változatlan formában fogadja el.

Az újra megtárgyalt törvényt az államfő öt napon belül köteles aláírni, nem kérhet előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól - mondta Papp Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Itt a 400-as euró: másfél éves mélypontra ütötték a forintot

Itt a 400-as euró: másfél éves mélypontra ütötték a forintot

Jelentős romlás van a nemzetközi hangulatban, a Fed jelzései után a geopolitikai fejlemények is megmozgatták a devizapiacot. A rossz hangulatban a tőzsdék esnek, és a környezet most nem kedvez a forintnak sem. De ezen túlmenően egyedi magyar okok és több technikai tényező is hozzájárult ahhoz, hogy a forint euróval szembeni árfolyama ma másfél éves mélypontra esett, és átvitte a 400-as szintet. A forint árfolyamának alakulása fontos témája lesz a Portfolio makrogazdasági konferenciájának, amelyre itt tudsz jelentkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×