eur:
399.32
usd:
360.52
bux:
73635.31
2024. október 2. szerda Petra
HEBRON, WEST BANK - OCTOBER 01: Many rockets, fired from Iran, are seen over Jerusalem from Hebron, West Bank on October 01, 2024. The Israeli army announced that missiles were fired from Iran towards Israel and sirens were heard across the country, especially in Tel Aviv. (Photo by Wisam Hashlamoun/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images

A Hezbollah újabb rakétatámadásokat indított Izrael ellen

A Hezbollah libanoni síita milícia újabb rakétatámadásai érték Észak-Izraelt az izraeli hadsereg (IDF) libanoni szárazföldi hadműveletének második napján, szerdán is - közölte az IDF.

Az Irán támogatta szervezet számos rakétával támadta szerda reggel a határ közelében fekvő falvakat, amelyeknek a lakosait már tavaly ősszel evakuálták a Hezbollah támadásai miatt. Egy szélesebb északi sávban még lakhelyükön élnek az emberek, őket most a polgári védelem felszólította, hogy a rakéták miatt maradjanak az óvóhelyek közelében.

Az izraeli katonai rádió beszámolója szerint a libanoni hadműveletet végrehajtó izraeli különleges erők a határhoz közeli falvakban a házak alatt felfedeztek egy olyan alagútrendszert és katonai létesítményeket, amelyek a Gázai övezetiekhez hasonlók. Izrael gyanúja szerint a Hezbollah is olyan meglepetésszerű terrortámadáshoz akarta használni ezeket, mint amilyet a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet hajtott végre tavaly október 7-én Izrael ellen.

Izraelben a kedd esti iráni rakétatámadás egyetlen halálos áldozata egy Számeh Alaszli nevű 37 éves gázai férfi, aki Ciszjordániában tartózkodott, amikor egy ott becsapódó rakéta megölte - közölték hivatalosan.

Az IDF katonái a ciszjordániai Hebron egyetemi negyedében letartóztatták a kedd esti jaffói terrortámadás egyik elkövetőjének családtagjait, házkutatást tartottak náluk, és előkészítették az épületet arra, hogy lerombolják, amint ezt terroristák házaival szokták. A jaffói támadásnak hét halálos áldozata van.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×