eur:
400.63
usd:
362.52
bux:
73347.1
2024. október 2. szerda Petra
Nyitókép: Zsolt Hlinka/Getty Images

Hatalmas beruházás hiúsult meg titkosszolgálati aggályok miatt

Augusztusban nemzetvédelmi és környezetvédelmi okokra hivatkozva blokkolta a spanyol kormány a Ganz-MáVag konzorcium 600 millió eurós ajánlatát a Talgo vasúti járműgyártó felvásárlására. A vállalat vezetője politikai indokokat lát a döntés mögött, és szerinte a spanyol államvezetés nem tartja tiszteletben az EU alapvető szabadságait, különösen a tőke szabad áramlását.

Spanyolország titkosította a döntés indoklását, de egy kormányzati forrás szerint a fő aggodalom az volt, hogy Magyarország szoros kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal, a Ganz-MáVag korábban konzorciumban is dolgozott orosz vállalatokkal, így Moszkva hozzáférhetne a Talgo technológiájához, amely fontos lehet Ukrajna újjáépítésében - írja a Financial Times cikke nyomán a Portfolio. Hozzáteszik, a technológia lehetővé teszi a vonatok számára, hogy különböző nyomtávú síneken is közlekedjenek, ami előnyös lehetne Ukrajna és szomszédos európai országai számára.

Bacsa György, a Ganz-MáVag vezére szerint a magyar konzorcium továbbra is kész újra megpróbálni az üzlet megkötését, és kifogásolta, hogy a spanyol kormány nem adott szakmai vagy jogi indokokat döntésére. Hangsúlyozta, a vállalatnak jelenleg nincs orosz kapcsolata.

"A spanyol kormány fittyet hány a szabad vállalkozásra Európában, (különösen) a tőke szabad mozgására, politikai érdekekből. Másképp nem lehet ezt megfogalmazni"

- mondta Bacsa György a lapnak.

A vállalatvezető nem nevezte meg a konzorcium tulajdonosait, de elmondta, hogy a teljes listát elküldték a spanyol hatóságoknak. Leszögezte, nem találhattak semmilyen orosz kapcsolatot vagy befolyást, és elképzelése sincs, mi miatt vélnek orosz érdekeltséget és az ebből fakadó kockázatot.

Elismerte viszont, hogy a MáVagnak 2022 előtt volt orosz üzleti partnere: társtulajdonosa volt az orosz Transmashholdinggal együtt egy gördülőállományt gyártó cégnek, ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a spanyol kormány kettős mércét alkalmaz, hiszen más nyugati cégek jóval az orosz-ukrán háború kitörése után is fenntartották az orosz üzleti kapcsolataikat.

A tőke szabad mozgása az EU négy alapvető szabadságjogának egyike - az áruk, a szolgáltatások és a személyek szabad mozgása mellett -, de a tagállamok biztonsági okokból mentességet kaphatnak. Az alapelv megsértésére vonatkozó panaszok ügyében az Európai Bíróság lehet illetékes, a lap pedig úgy értesült, hogy a konzorcium a spanyol legfelsőbb bíróságon indíthat jogi eljárást Madrid döntése ellen - írja a lap.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Itt a 400-as euró: másfél éves mélypontra ütötték a forintot

Itt a 400-as euró: másfél éves mélypontra ütötték a forintot

Jelentős romlás van a nemzetközi hangulatban, a Fed jelzései után a geopolitikai fejlemények is megmozgatták a devizapiacot. A rossz hangulatban a tőzsdék esnek, és a környezet most nem kedvez a forintnak sem. De ezen túlmenően egyedi magyar okok és több technikai tényező is hozzájárult ahhoz, hogy a forint euróval szembeni árfolyama ma másfél éves mélypontra esett, és átvitte a 400-as szintet. A forint árfolyamának alakulása fontos témája lesz a Portfolio makrogazdasági konferenciájának, amelyre itt tudsz jelentkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×