eur:
400.63
usd:
362.52
bux:
73347.1
2024. október 2. szerda Petra
Moszkvai katonai parádé.
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Már az oroszoknak is kezd elegük lenni a drága háborúból

Erősen megosztotta az orosz társadalmat az, hogy az ország vezetése jövőre a költségvetés több mint negyven százalékát hadi kiadásokra akarja költeni.

Oroszország jövőre teljes költségvetésének több mint 40 százalékát akarja a hadseregre költeni, többet, mint amennyit jóléti és szociális kiadásokra, illetve oktatásra fordítana. A moszkvai vezetés elképzelése alaposan megosztotta a közvéleményt.

Míg vannak akik jogosnak tartják a katonai kiadások növelését, mások tiltakoznak ellene, és nem akarják, hogy az ország több pénzt fordítson az ukrajnai konfliktusra. De bármi legyen is az emberek véleménye, a többség mindenképpen kénytelen lesz szembe nézni az életszínvonal csökkenésével- írja a Kyiv Post, angol nyelvű ukrán portál.

"Ez felháborító" - nyilatkozta egy Irina keresztnevű, 80 éves nyugdíjas, az AFP-nek.

"Véget kell vetnünk ennek a háborúnak, mert bűncselekmény, hogy erre fordítják a költségvetés nagy részét" -hangoztatta az idős asszony a francia hírügynökség moszkvai tudósítójának.

A jövőre tervezett büdzsé ismertetése előtt az orosz vezetés azt ígérte, hogy jelentősen növelni fogja a szociális kiadásokat is. Ellenben a haderőre kétszer annyit akarnak fordítani, mint a jóléti kiadásokra és ez csak úgy lehetséges, ha más területektől vesznek el pénzt.

"Az ország lakossága nem él olyan jól" - mondta egy másik, 68 éves nyugdíjas az AFP-nek. „Általában ellenzem a katonai akciókat bármely országban. Szégyen, ami itt folyik” – közölte keserűen a Moszkvában élő asszony.

Az Ukrajna elleni inváziót követően a Kreml fokozatosan haditermelésre állította át az ország gazdaságát és egyre több pénzt fordította fegyverekre, illetve a katonák fizetésére - emlékeztetett a kijevi hírportál. Ez a nagyarányú költekezés kezdetben jelentős élénkülést hozott és ideig-óráig ellensúlyozta a nyugati szankciók okozta károkat. De megugrott az infláció, és ez a legtöbb orosz számára intő jel, ugyanis bennük még élénken él a Szovjetunió összeomlását követő gazdasági válság és az azzal járó szörnyű pénzromlás emléke.

"A nyugdíj semmire sem elég. Se ennivalóra, se orvosra, se gyógyszerekre"

- panaszkodott egy idős asszony a 24 ezer rubelnyi (kb. 93500Ft) havi bevételére. "Ez csak aprópénz és szégyen, hogy ennek az országnak nincs elég pénze az idősekre, vagy a gyerekekre" - tette még hozzá.

A Kreml elképesztő mértékben akarja növelni a hadi kiadásokat. A jövőre tervezett 13 ezer milliárd rubelt meghaladó (több mint 52 ezer milliárd forintnyi) katonai költségvetés 30 százalékos éves emelést jelent, amire a hidegháború vége, és a Szovjetunió széthullása óta nem volt példa. Ennek dacára mégis sokan támogatják a Putyin kormányzat tervét.

"Ha ezt nem a tudományos kutatásoktól, az egészségügytől, vagy az oktatástól veszik el, akkor egyetértek a katonai kiadások fokozásával" - nyilatkozta a francia hírügynökségnek egy 49 éves moszkvai ügyvéd. Egy másik, az ötvenes éveiben járó férfi is azt mondta, hogy

a jelenlegi helyzetben teljesen érthető, ha Oroszország többet költ a haderejére.

„Többet kell költenünk a védelmünkre, mert a NATO fenyeget bennünket" toldotta meg ezt a véleményt egy fiatal informatikus. "Valamit tennünk kell, és más lehetőségünk nincs" - érvelt a moszkvai férfi.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Itt a 400-as euró: másfél éves mélypontra ütötték a forintot

Itt a 400-as euró: másfél éves mélypontra ütötték a forintot

Jelentős romlás van a nemzetközi hangulatban, a Fed jelzései után a geopolitikai fejlemények is megmozgatták a devizapiacot. A rossz hangulatban a tőzsdék esnek, és a környezet most nem kedvez a forintnak sem. De ezen túlmenően egyedi magyar okok és több technikai tényező is hozzájárult ahhoz, hogy a forint euróval szembeni árfolyama ma másfél éves mélypontra esett, és átvitte a 400-as szintet. A forint árfolyamának alakulása fontos témája lesz a Portfolio makrogazdasági konferenciájának, amelyre itt tudsz jelentkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×