eur:
397.28
usd:
360.42
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Milliárdok vesztek el a kórház-átalakítás során?

Több száz millió forintot költött az elmúlt években több önkormányzat, valamint az állam és az Európai Unió olyan magyarországi kórházak fejlesztésére, amelyeket most bezárnak, vagy jelentős mértékben leépítenek. Közpénzből modernizált műtők, drágán megvásárolt műszerek, sőt, egész épületszárnyak állnak kihasználatlanul április 1-je óta - panaszolták az InfoRádió által megkérdezett kórházigazgatók.

Adatok még nincsenek

A Magyar Kórházszövetség elnöke nem tudta megmondani, hogy hány olyan intézmény van, amelynek esetében kárba vész az elmúlt évek fejlesztő munkája.

Varga Ferenc szerint az egészségügyi reform tempója túl gyors ahhoz, hogy összesítsék az átalakítás következményeit.

Az elnök példaként említette azonban a nyíregyházi Jósa András megyei kórházat, az Országos Gyógyintézeti Központot, valamint a budapesti Szent Margit Kórházat, ahol jelentős beruházásokat hajtottak végre az elmúlt években, április 1-je óta azonban csökkentett kapacitással működnek.

Szavai szerint a fejlesztéseket egyáltalán nem vette figyelembe az egészségügyi kormányzat az átalakításkor.

Felújított osztályok, korszerű műtők állnak zárva

Az InfoRádió megkérdezett néhány intézményvezetőt. Szikszón például felújított osztályok és néhány éve átadott korszerű műtők állnak zárva, kihasználatlanul.

A II. Rákóczi Ferenc Kórházban 2003-ban adtak át egy részben felújított, részben újonnan épített részleget, amelyre 1,5 milliárd forintot költöttek.

Az intézmény igazgatója elmondta, hogy az előírásoknak megfelelő háromágyas, fürdőszobás kórtermeket építettek, kialakítottak egy új, légkondicionált műtőrészleget, egy új központi sterilizálót és egy olyan intenzív osztályt, amely Tiba Sándor szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legkorszerűbb ilyen részlege volt.

Emellett elkészült az új laboratórium, és felújították a sebészetet, az ideggyógyászatot, az onkológiát és a belgyógyászatot. Szintén megújult a szülészet, az osztályok pedig csaknem 100 millió forint értékben kaptak új műszereket, inkubátorokat.

Az egészségügyi átalakítás során azonban az intézmény egyetlen aktív ágyat sem kapott. Jelenleg ápolási, rehabilitációs tevékenységet végeznek, a 370 dolgozóból 40 embert kellett elküldeni. Az igazgató bízik abban, hogy a jó szakmai színvonalon működő kórház egynapos sebészeti beavatkozásokat végezhet majd a jövőben.

Eddig is gazdaságos volt


A miskolci Szent Ferenc Kórháznak is szembe kellett néznie azzal a helyzettel, hogy az elmúlt évek több száz millió forintos beruházásai ellenére jelentősen kevesebb beteget láthat el. Kihasználatlanul maradhat például az a digitális röntgengép, amely az országban is egyedülállónak számít.

Kása Miklós kórházigazgató elmondta: a fűtési rendszer rekonstrukciójára 100 millió forintot, a hidroterápiás kezelések korszerűsítésére pedig 60 millió forintot költöttek az elmúlt években.

A kórház európai uniós forrásokat is felhasználva fejlesztette informatikai rendszerét, amely lehetővé teszi az intézmények közötti adatátvitelt. A beruházás keretében éppen a múlt héten érkeztek meg a berendezések, 58 millió forint értékben.

Ahogy Kása Miklós elmondta, az átalakítás azért is váratlanul érintette őket, mert az intézmény eddig is gazdaságosan működött. Ráadásul az átalakítással párhuzamosságokat sem szűntettek meg a városban.

A tüdőgyógyászati és a reumatológiai kezelések ugyanis tovább folynak a jövőben, csak éppen két másik miskolci kórház veszi át a feladatot.

Az igazgató szerint az új helyen csak akkor tudják fenntartani az Szent Ferenc Kórház által nyújtott kezelések színvonalát, ha ehhez több száz millió forintos beruházásokat hajtanak végre.Műtőkomplexum 3 milliárd forintért

A debreceni Kenézy kórházban a hárommilliárd forintos új műtőkomplexum kihasználását tette bizonytalanná az intézményrendszer úgynevezett reformja - fogalmazott az InfoRádió megkeresésére a kórház sajtóreferense.

Szentgyörgyi János elmondta, hogy az intézményben május 15-én veszi át az új műtőegységet. A sajtóreferens azonban nem biztos abban, hogy a jövőben kihasználják a részleget, mivel a kórház aktív ágyainak száma majdnem 40 százalékkal csökkent az átalakítással.

Azt a szóvivő nem tartotta valószínűnek, hogy a beruházás kárba veszne, de mindenképpen úgy gondolja, hogy az egészségügyi kormányzat átgondolatlanul döntött az ágyszám csökkentéséről. Mint mondta, a kórháznak még végig kell gondolnia, hogy hogyan tudná az új működési rend mellett kihasználni a korszerű műtőket.

Gyógyítás az ágyak harmadán

A hódmezővásárhelyi kórházra minden évben 5-10 millió forintot költött az önkormányzat, az Egészségügyi Minisztérium mégis elvette az intézmény aktív ágyainak kétharmadát - csatlakozott az előtte szólókhoz a Csongrád megyei település kórházának főigazgatója.

Elmondta azt is, hogy képalkotó diagnosztikai berendezésre 60 millió forintot költöttek az elmúlt években, a néhány éve, egy robbanás miatt szinte teljesen megsemmisült laboratóriumukat pedig 300 millió forintból építették újjá. A kórház informatikai fejlesztésére 2005-ben 40 millió forintot költött az önkormányzat

A kórházban jelenleg 116 gyógyítást szolgáló ágy van, holott továbbra is csaknem 60 ezer embert kell ellátniuk. Kallai Árpád azt mondta: április 1-je óta alaposan meggondolják, hogy kit vesznek fel az intézménybe, az átalakítás utáni első hónapban mégis csaknem 60 százalékkal "túlteljesítettek" a finanszírozott beavatkozásokhoz képest.

Nyíregyháza szerencsés helyzetben

A szekszárdi Balassa János Kórház történetének legnagyobb beruházásaként újította fel műtőblokkját, ám a felhasznált állami milliárdok teljes megtérülésére nem lehet számítani az egészségügyi reform miatt.

Németh Csaba, a megyei fenntartású intézmény főigazgató-helyettese szintén arra panaszkodott, hogy a volumenkorlát miatt nem tudják kihasználni a korszerű épület adta lehetőségeket. Hiába fogadnak több beteget, az egészségbiztosító csak egy előre megszabott számú ellátás költségeit téríti meg nekik.

Az eddig felsoroltaknál némileg szerencsésebb helyzetben van a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház, ahol szintén jelentős beruházások valósultak meg, és a gyógyító ágyak számát is több mint négyszázzal csökkentették, a felújított osztályok mégsem maradnak kihasználatlanul - mondta az intézmény gazdasági igazgatója.

Hegyi Henrik elmondta: csaknem 3 milliárd forint értékben újult meg a patológia és a traumatológia. Emellett jelenleg is zajlik egy modern vaszkuláris részleg kialakítása.

A kórház korszerű részlegek mindegyikét használja. Azt azonban végig kell gondolniuk, hogy a csökkenő betegszám mellett hogyan alakítsák át a kórház működését - mondta a gazdasági igazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Este indult meg az új forintgyengülés

Este indult meg az új forintgyengülés

Jelentős gyengülést szenvedett el hétfőn a forint a vezető devizákkal szemben, amellyel kilógott a régiós mezőnyből, így magyarspecifikus okok állhatnak a mozgás mögött. A várt alá bukó magyar inflációs adat nyomán kedden tovább esett a forint, délelőtt megközelítette a 398-as szintet az euróval szembeni árfolyam, így újabb egyhavi forintmélypontot látunk. Délután aztán elkezdett visszaerősödni a magyar fizetőeszköz, amit este gyorsan egy felszúrással el is veszített.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×