eur:
397.08
usd:
360.23
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett
Nyitókép: Pixabay

Schadl Györgyöt figyelmeztette a bíróság

Az ítélkezési szünet után folytatódott a Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt és Schadl György volt végrehajtó elnököt érintő korrupciós büntetőper a Fővárosi Törvényszéken.

A keddi tárgyalás azzal kezdődött, hogy a bíróság felhívta a figyelmét Schadl Györgynek, hogy a tőle korábban lefoglalt négy autója, kisrepülője és kishajója tárolási helyét még nem közölte, pedig erre többször is felhívták a figyelmét. A tárgyalást vezető bíró figyelmeztette a végrehajtók volt elnökét, ha nem tesz eleget a felhívásnak, az alkalmas a zártörés bűncselekményének megállapítására. Erre Schadl azt mondta, amiről nem tudja, hogy hol van, arról nem is tud tájékoztatást adni, amiről pedig tud, azt pedig közölni fogja – tudósított a 24.hu.

Kedden azoknak az önálló bírósági végrehajtóknak a tanúkénti meghallgatását kezdte meg a bíróság, akik még a tárgyalás előkészítő ülésén beismerték, hogy kenőpénzt fizettek Schadl Györgynek a kinevezésükért cserébe. A huszonkét vádlottat felsorakoztató perben tízen ismerték be bűnösségüket, köztük hat önálló bírósági végrehajtó. Őket már jogerősen is elítélték a Fővárosi Ítélőtáblán, ám tanúként visszaidézték őket az első fokon zajló eljárásra.

Meghallgattak egy volt önálló bírósági végrehajtót, aki a vádak szerint Schadl Györgynek köszönhette a posztját, éveken át osztalékot fizetett neki az irodája által termelt profitból, amiért cserébe ő meg „fizetést” kapott az exelnöktől. Először egyáltalán nem akart vallomást tenni, mondván, őt már jogerősen elítélték, de a bíró figyelmeztette, hogy ezzel bűncselekményt követhet el, így végül részlegesen tanúvallomást tett. Sok mindenre nem emlékezett, arra hivatkozott, hogy memóriája és jogi tudása is megkopott.

  • Bár nem tudta megmondani, mennyi pénz kellett a végrehajtói iroda beindításához, de kapott anyagi segítséget Schadl Györgytől. Ez szerinte kölcsön volt, de azt nem tudta megmondani, hogy mennyi pénzt kapott tőle.
  • Később a végrehajtói irodáját Schadl cégétől bérelte, ami a végrehajtói kar volt elnökének főhadiszállásán volt. Arra már nem emlékezett, hogyan jutott tudomására, hogy van lehetőség bérelni, mint ahogyan arra sem, mennyit fizetett érte havonta.
  • Akkor tudta meg, hogy Schadl Györgyöt letartóztatták, amikor őt is őrizetbe vették. Korábban pletykaszinten hallott csak róla.
  • Az ügy koronatanúját, Schadl bizalmasát is ismerte, aki segített neki, szakmai dolgokat, pénzügyeket tanított neki - sorolta a portál.

Azokra a kérdésekre, amelyek pénzügyeit firtatták, illetve amelyek az általa beismert vádakhoz köze van, egyáltalán nem kívánt válaszolni, és nem árulta el a lefoglalt telefonja jelszavát sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 10. 21:34
×
×
×
×