eur:
397.03
usd:
359.55
bux:
72092.46
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett
Az orosz védelmi minisztérium által 2023. augusztus 8-án közreadott videóról készített képen orosz tüzérek ágyúval lövik az ukrán állásokat egy meg nem nevezett helyszínen.
Nyitókép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Itt dőlhet el most az ukrajnai háború – helyszíni tudósítás Pokrovszkból

Ha az oroszoknak sikerül elfoglalniuk Pokrovszk városát, akkor lényegben az egész donyecki régió Moszkva ellenőrzése alá kerül. De az oroszok nem fognak itt megállni.

Egy kis utazótáska és két cica – ez minden, amivel Marija Honcsarenko felszállt a buszra, hogy elmeneküljön szülővárosából. Életének eddigi 69 évét a kelet-ukrajnai Pokrovszkban töltötte, soha el nem hagyva lakóhelyét. Most mégis menekülnie kell, mert az oroszok már nagyon közel járnak – írja helyszíni tudósításában a BBC. "Nézze, mit csinálnak velünk az oroszok! Mindent itt kell hagynom, amiért egész életemben dolgoztam" – kesereg az idős asszony, miközben felsegítik a buszra, mivel vonatok már régen nem járnak erre.

A front már csak alig 8 kilométernyire van, és az orosz hadsereg naponta támadja a várost rakétákkal, tüzérséggel, valamint sorozatvetőkkel. Márpedig ha ez a település is elesik, akkor az ukrán hadsereg igazán nagy bajba kerülhet, ugyanis megszakad a keleti arcvonal legfontosabb utánpótlási útvonala. Ha Pokrovszk az oroszok kezére jut, akkor az ukránok nem tudják tovább tartani Csasziv Jart sem, és a támadók előtt megnyílik az út Kramatorszk felé. Ezzel pedig gyakorlatilag az egész donyecki régiót az ellenőrzésük alá vonhatják, úgy, ahogy azt a Kreml a háború első pillanataitól kezdve akarja.

A kelet-ukrajnai front helyzete. Forrás: ISW
A kelet-ukrajnai front helyzete. Forrás: ISW

Kijev most már elismeri, hogy a kurszki offenzíva nem érte el az egyik legfontosabb célját: azt, hogy az oroszok csapatokat vonjanak el a Donbaszból. Ehelyett éppen a saját erőiket gyengítették meg az ukránok, aminek a súlyos következményeivel most kell szembenézniük. Bár a kurszki betörés jót tett mind az ukrán katonák, mind pedig a civilek moráljának, de jócskán meggyengítette a Donbaszban védekező erőket.

Vasárnap az oroszok már arról számoltak be, hogy egy Pokrovszktól alig tíz kilométerre lévő települést is elfoglaltak és folytatják az előrenyomulásukat a fontos logisztikai központ felé. A hírt Kijevben hivatalosan nem erősítették ugyan meg, de a BBC jól értesült forrásokra hivatkozva igazolta a moszkvai bejelentést.

Pokrovszk jelenleg az orosz hadsereg legfontosabb célpontja – nyilatkozta a brit médiacég tudósítójának város katonai parancsnoka. Szerhij Dobrjak azt is elárulta, hogy a támadók legalább tízszeres számbeli fölényben vannak. Ennek dacára Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke azt közölte, hogy sikerült megállítaniuk az oroszok előretörését. De ebből Pokrovszkban aligha érezni bármit is – írja a BBC.

Pár napja a támadók eltaláltak egy elektromos alállomást, aminek következtében a fél városban megszűnt az áramszolgáltatás és leállt a vízellátás is. Az egykor virágzó, 48 ezres település mára kísértetvárossá lett. A korábban nyüzsgő belváros üzletei, kávézói, bankjai üresen konganak, az itt élők több mint fele már elmenekült. A síri csendet csak a város határában dolgozó földmunkagépek morajlása töri meg – lövészárkokat ásnak egy újabb védelmi vonalhoz.

Az egyik itteni egység parancsnoka azt mondta a BBC tudósítójának, hogy Pokrovszktól északra valóban sikerült feltartóztatni az oroszokat, de a várostól délre változatlanul heves csaták dúlnak. A támadók most Szelidove községet akarják elfoglalni. A brit hírportál munkatársa ki is merészkedett az első vonalban harcoló egyik tüzérüteg állásába.

A parancsnok éppen befejezte a régi, második világháborús amerikai M-101-es tarack irányzását, majd tüzet vezényelt.

A hatalmas, fülsiketítő dörrenést óriási porfelhő kísérte, a katonák pedig serényen újratöltötték a fegyvert. Ezalatt a 31 éves, magát csak Dmitróként bemutató ütegparancsnok elmondta, hogy az oroszok kisebb egységekben szoktak támadni. "Többnyire 15 fős csoportokban jönnek, de volt már olyan is, amikor egyszerre hatvanan támadtak. Mi pedig naponta ellövünk rájuk vagy 200 gránátot" – mesélte.

Ez rendkívül élénk tüzérségi tevékenység – írja a BBC –, legalábbis a múlt nyárhoz képest, amikor a súlyos lőszerhiány miatt napokig egyetlen lövést sem tudtak leadni a rohamozó ellenségre. Persze a tüzeléssel az oroszok ellencsapásait is magukra vonják, ezért néhány lövés után fedezékbe húzódnak az ukrán tüzérek. A legjobban azonban attól rémülnek meg, ha a távolban tompa puffanást hallanak. "Siklóbomba" – suttogja egyikük, és már sietnek is valamennyien a fedezékbe. Bár nem sok értelme van, mert ha a bomba betalál, akkor mindent és mindenkit elpusztít – tette hozzá a tudósító.

A BBC munkatársa kíváncsi volt arra is, hogy vajon egy, a Donbaszban harcoló egység parancsnokának mi a véleménye a meglehetősen ellentmondásos kurszki offenzíváról, ám Dmitro kitérő választ adott: "A hadvezetésnek nagyobb rálátása van az eseményekre, így ők stratégiai döntéseket tudnak hozni."

Az orosz hadsereg viszont egyre nagyobb nyomást gyakorol az ukrán védőkre, így a hadihelyzet is gyorsan változik. Pár napja az ostromlott Szelidovétől tizenöt kilométerre lévő Komisivka falu határába küldtek az ukránok egy tizenöt fős csapatot, hátha abból az irányból is próbálkoznának az oroszok. Mire az ukránok észbe kaptak, már be is kerítették őket. Három napig tartott, mire sikerült kimenekíteni a katonákat. Csak néhány halálmegvető bátorságú harcjárművezetőnek és az orosz katonák nemtörődömségének köszönhették, hogy ki tudtak csúszni a gyűrűből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×