eur:
397.37
usd:
360.4
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond új könyvének, a Huszárvágás - A magyar konnektivitás stratégiája című kötet bemutatóján, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) debreceni oktatási központjában 2023. december 19-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Orbán Balázs: nemet kell mondani a modernizmusra, igent a modernizációra

A miniszterelnök politikai igazgatója egy interjúban többek között azt is elmondta, hogy a politikus-influenszerek nem magamutogatók, hanem a leghitelesebbek a maguk területén.

Orbán Balázs az AI Summit 2024 rendezvény után adott interjút az Indexnek. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint van helye annak, hogy a politikusok influenszerként is működjenek, ám ők nem magamutogatók, hanem azok, akiknek a maguk területén a legnagyobb hitelességük van. Úgy véli,

az influenszeri politizálással egyidőben mindenhol polarizálódik a politika, vagyis lejárt annak az ideje, amikor "kedélyes öregurak poitikai vitákat folytattak egymással".

A politikai igazgató arról is beszélt, hogy a nyugati civilizáción belül is harc folyik, és nem képzelhető el átmenet a világnézetek között. Kitért arra is, hogy a magyar kormány megítélése szerint nemet kell mondani a modernizmusra, az ország modernizációjára viszont igent. Ez utóbbi alatt az infrastrukturális vagy humántőke-fejlesztéseket érti, az előbbi alatt pedig "az embert lebecsmérlő ideológiát, ami a technológiai fejlődés örvén az emberi létezés fundamentumát tagadja".

Orbán Balázs úgy véli, hogy jelenleg a legerősebb hívószó a béke, és a kormányt is ez határozza meg. Habár a miniszterelnököt egyre gyakrabban kritizálják azzal, hogy az itthoni helyzetnek hátat fordított és csak a világpolitikai terveivel foglalkozik, a politikai igazgatója szerint a nemzetközi helyzet miatt "nem lehet most már a külpolitika és a belpolitika között különbséget tenni, mert minden mindennel összefügg, és a nemzetközi összefüggésekre kellő figyelmet kell fordítani."

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint

az Orbán Viktor által megfogalmazott konnektivitás és a gazdasági semlegesség nem értelmezhető hintapolitikaként, mert úgy véli, a nyugat által meghirdetett blokkosodás lényege, hogy egy ország csak az egyik hatalmi központ alá való betagolódással képes a túlélésre.

Ezzel szemben a magyar kormány úgy gondolja, hogy amelyik ország elkerüli a betagozódást, az önálló erőközpontként képes működni, amire lehet gazdasági felhajtóerőt építeni.

Orbán Balázs említette az interjúban Matolcsy Györgyöt is, utalva a miniszterelnök Kötcsén elhangzott, zárt körű beszédére, melyben kifejezte, hogy alig várja a jelenlegi jegybankelnök mandátumának lejártát. A politikai igazgató elmondta, figyelemmel kíséri a jegybankelnök által megfogalmazott kritikákat, de ezekből nem kap koherens leírást a gazdasági helyzetről.

Elmondta, úgy érzi, Matolcsy György nem követi a kormány lépéseit, és felhozta, hogy az MNB vezetője például azt is kritizálja, hogy a magyar mezőgazdaság termelékenysége nem úgy működik, ahogy kellene. A politikai igazgató ezt azzal tisztázta az interjúban, hogy az uniós forrásokhoz ebben az uniós költségvetési ciklusban éppen pont ezért nem 20 százalékos, hanem 80 százalékos önrészt tettek hozzá a magyar költségvetésből.

Címlapról ajánljuk
Élőben: Magyarország–Bosznia-Hercegovina 0-0

Élőben: Magyarország–Bosznia-Hercegovina 0-0

A magyar labdarúgó-válogatott a bosnyákok ellen játssza első hazai mérkőzését a Nemzetek Ligája 2024–2025-ös sorozatában. Marco Rossi szövetségi kapitány öt helyen is megváltoztatta a düsseldorfi kezdő tizenegyet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×