eur:
397.01
usd:
360.08
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett
2023. január 20-án az ugandai Kapchorwában a Discovery nevű tíz kilométeres versenyen készített kép Rebecca Cheptegei ugandai maratonfutóról. Cheptegei 2024. szeptember 5-én, négy nappal azután, hogy barátja leöntötte benzinnel és meggyújtotta, elhunyt. Cheptegeit kenyai otthonukban támadta meg a barátja, Dickson Ndiema, mivel éles vitába keveredtek. A férfi vitt magával egy kancsó benzint, és a veszekedés hevében 33 éves párjára locsolta, majd meggyújtotta. Cheptegei a testének 75 százalékán égési sérüléseket szenvedett.
Nyitókép: MTI/AP

Meghalt a felgyújtott olimpikon gyilkosa is

Rebecca Cheptegei ugandai olimpiai sportolót volt barátja ölte meg.

Négy nappal azután, hogy volt barátja, Dickson Ndiema leöntötte benzinnel és meggyújtotta templomból épp hazaérő Rebecca Cheptegei ugandai olimpikon maratonfutót, a sportoló elhunyt. Cheptegei a testének 75 százalékán égési sérüléseket szenvedett, a tűzben támadója is megsérült.

A BBC most azt írta, hogy testének több mint 30 százalékán égett meg a férfi, és ő is elhunyt a kórházban. A rendőrség gyilkosságként kezelte a nő halálát.

A helyi hatóságok szerint a támadást egy Kenya északnyugati részén található kis földterület körüli vita váltotta ki.

Mint az Index írta, a 33 éves Cheptegei a kenyai–ugandai határ kenyai oldalán született, de később átköltözött Ugandába, hogy ott folytassa sportkarrierjét. Miután Kenyában nem sikerült áttörést elérnie, úgy döntött, Ugandát képviseli az atlétikai versenyeken. Cheptegei 2008-ban csatlakozott az Ugandai Népvédelmi Erőkhöz, ahol őrmesteri rangot szerzett. Karrierje során részt vett a 2024-es párizsi olimpián, ahol maratonfutásban a 44. helyen végzett. Cheptegeit szombaton temetik el szülőföldjén, az ugandai Bukwo városában.

Cheptegei a harmadik Kenyában meggyilkolt sportoló az elmúlt három év alatt, ezekben az esetekben az elkövetők gyakran az áldozatok közeli hozzátartozói vagy partnerei voltak. Ezenkívül a nők elleni erőszak is komoly probléma Kenyában; egy 2022-es felmérés szerint a nők 34%-át bántalmazták már.

Címlapról ajánljuk

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Irigylésre méltó, 5500 milliárd forintos problémától szenved egy ország költségvetése

Irigylésre méltó, 5500 milliárd forintos problémától szenved egy ország költségvetése

Az ír kormány előtt most egy különleges feladat áll: hogyan használja fel az Apple által befizetett 13,8 milliárd eurós (5480 milliárd forintos) adótartozást, amelyet az Európai Unió legfelsőbb bírósága rendelt el. A pénz azóta egy letéti számlán várakozik, mivel az EU Bírósága júliusban megerősítette, hogy Írország megsértette az állami támogatásokra vonatkozó törvényeket, amikor kedvező adózási feltételeket biztosított az Apple számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×