eur:
397.28
usd:
360.42
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett
engineer working on checking equipment in solar power plant on the roof, Solar energy technology concept  and The energy concept of the universe and galaxies
Nyitókép: Pramote Polyamate/Getty Images

Különleges naperőművet adtak át Magyarországon

Az idén két fokkal melegedett Magyarország átlaghőmérséklete, ez példa nélküli, és azt üzeni: a világ megváltozott, ehhez alkalmazkodni kell, többek között új zöldenergia-termelő létesítményekkel - jelentette ki az energiaügyi miniszter a Solar Markt Csoport naperőművének átadásán, Szihalom határában.

Lantos Csaba kiemelte: fontos, hogy a fejlesztések innovatívak legyenek, ez teremti meg az ellátás biztonságát és biztosítja a beruházások megtérülését. A szihalmi fejlesztés innovatív technológiáknak köszönhetően Magyarország leghatékonyabb naperőműve, kapacitáskihasználtsága a megszokott 15-17 százalékkal szemben 20 százalék feletti.

A tárcavezető bejelentette: a beruházással már az idén is meghaladta az 1000 megawattot az új naperőművi kapacitás, az összkapacitás 7000 megawatt fölé nőtt. Kedvező időjárási viszonyok között ez önmagában is képes fedezni az ország áramszükségletét. Magyarországon tavaly Chile és Görögország után a világon a harmadik legmagasabb volt a napenergia aránya az áramtermelésben.

A most létesült erőmű 45 ezer háztartás igényét képes kielégíteni

- mondta hozzátéve, hogy a projekt részeként 3 milliárd forintból megépült egy elektromos alállomás, amely a későbbiekben további zöldenergia-termelő létesítmények csatlakoztatását, azaz a jelenlegi beruházás fejlesztését is lehetővé teszi.

Jakabos Ágnes, a Solar Markt Csoport fejlesztési igazgatója az eseményen arról beszélt: a 86 hektár, tehát 121 focipályányi területet elfoglaló, 104 550 napelempanelből álló szihalmi naperőmű éves teljesítménye meghaladja a 101,6 gigawattórát.

"Magyarország legmodernebb megújuló erőművének olyan, soronként optimalizált, hazánkban eddig nem épített napkövető tartószerkezet az alapja, amely valós idejű időjárási adatok alapján képes

az időjárási viszonyoknak megfelelően változtatni a panel dőlésszögét és tájolását, ezzel védekezve a vihar- és jégkárok ellen".

Mécs Imre, a Green Cloud társtulajdonosa, a Solar Markt Csoport elnöke a fejlesztés jelentőségét méltatva kiemelte: annak számos technológiai megoldása mellett célja is rendhagyó. A Solar Markt és a Green Cloud együttműködésében megvalósult beruházás ugyanis az első olyan naperőmű Magyarországon, amelyet kifejezetten azért építettek állami vagy uniós támogatás nélkül, hogy a hazai vállalatoknak biztosítson zöldáramot, ezzel segítve a karbonkibocsátásuk csökkentését célzó zöld átállásukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Este indult meg az új forintgyengülés

Este indult meg az új forintgyengülés

Jelentős gyengülést szenvedett el hétfőn a forint a vezető devizákkal szemben, amellyel kilógott a régiós mezőnyből, így magyarspecifikus okok állhatnak a mozgás mögött. A várt alá bukó magyar inflációs adat nyomán kedden tovább esett a forint, délelőtt megközelítette a 398-as szintet az euróval szembeni árfolyam, így újabb egyhavi forintmélypontot látunk. Délután aztán elkezdett visszaerősödni a magyar fizetőeszköz, amit este gyorsan egy felszúrással el is veszített.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 10. 19:50
×
×
×
×