eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Egy férfi halad el egy védőmaszkot viselő ápolónőt ábrázoló falfestmény előtt Londonban 2020. április 22-én. A koronavírus-járvány miatt Nagy-Britanniában kijárási korlátozások vannak érvényben.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Brit kutatók: 30 ezer életet mentett volna meg egy korábbi brit karantén

A Covid-19 betegség brit halálozásainak háromnegyedét el lehetett volna kerülni, ha hamarabb vezették volna be a karantént – állítják kutatók. A tudósok megállapítása azt sugallja, hogy a brit halálozási statisztika így a némethez lett volna hasonló. Közben kormányilletékesek éppenséggel a tudósokat vádolták, hogy rossz tanácsokat adtak.

Nem a mostani 35 ezer, hanem körülbelül 8 ezer lett volna csak a Covid-19 járvány brit halottainak a száma, ha csak egy héttel hamarabb vezetik be a karantént a szigetországban - állítják brit tudósok.

A blueskiesresearch.org.uk oldal kutatóinak számítógépes modellje szerint sokkal enyhébb emberi és gazdasági hatással járt volna a brit kormány korai fellépése.

A megdöbbentő kijelentés szerint 30 ezer életet lehetett volna megmenteni, ha csak a hivatalos brit halálozási adatokat vesszük alapul.

Becslések szerint azonban ennél több embert vitt el a betegség, mert egy ideig nem számították be az idősotthonokban történt haláleseteket. A kutatók szerint egy korábbi karantén rövidebb és a gazdaságra nézve kevésbé megrázó karantént is jelentett volna.

Miért haltak meg jóval kevesebben a németeknél?

Az Európában legrosszabb halálozási statisztikával rendelkező Nagy-Britanniában rendszeres téma, hogy más országok hogyan léptek fel a pandémia ellen. A Németországgal való összehasonlítás során például a kormány bírálói kiemelik, hogy a németek napi 50 ezer Covid-19 tesztet tudtak elvégezni naponta, míg a britek erre egy ideig hetente sem voltak képesek.

Ennek konkrét hatása volt a járvány kezelésére. A karantén bevezetésének időpontjában a németek 27 ezer fertőzéses esetről tudtak, míg a britek 9 ezerről – hangsúlyozták a kutatók.

Ennek nyomán a britek nem tudtak az összes fertőzöttre összpontosítani és később masszívan megugrott a betegségben elhunytak száma. Míg a németeknél ez a szomorú mutató most 8300 körül jár, a briteknél meghaladta a 35 700-at.

London: nincs új Covid-19-halott és csak néhány fertőzött

Jó hírt kaptak viszont a londoniak: csütörtökön már második napja nem volt új Covid-19 haláleset a brit fővárosban és az „R”-szám, a fertőzési ráta 0,4 körül állt, ami jóval alacsonyabb, mint az országos átlag.

Ennek ellenére a kormány nem hajlandó engedni, hogy London előbb lazítson a karanténon mint más régiók.

A szokásos napi sajtótájékoztatón az egymást váltó miniszterek sorában ezúttal Oliver Dowden kulturális miniszter állt a nyilvánosság elé és azt mondta: „az egész ország egyszerre lép majd” a karantén kérdésében.

A kedd óta beazonosított londoni új fertőzések száma a csütörtöki mérleg szerint 14 volt a március végi 213 ezres rekorddal szemben.

Mindeközben továbbra is hatalmas nyomás alatt van a brit kormány, hogy nyissa újra a gazdaságot,

mert sokan még mindig nem tértek vissza a munkahelyükre – a magáncégek kényszerszabadságra küldött 10 millió dolgozója hagyatkozik jelenleg arra, hogy a kormány folyósítja fizetésük 80%-át.

A brit pénzügyminisztérium becslése szerint a COVID-19 miatt várható idei gazdasági veszteség eléri a 300 milliárd fontot. Mivel a brit főváros termeli meg a brit GDP negyedét és a tágabb, dél-keleti régió a 40%-át, a helyi gazdaság felpörgetése különösen fontos lenne a maradandó károk elkerülésére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×