eur:
395.32
usd:
368.25
bux:
71698.79
2024. július 2. kedd Ottó
Corona crisis - lockdown - FFP2 mask lies on a table in a street in Steyr, Austria, Europe
Nyitókép: Spitzt-Foto/Getty Images

Hamarosan megváltozhat, ahogyan a koronavírust kezeljük

Már a kezünkben van minden eszköz arra, hogy megpróbálhassuk az együttélést a vírussal: ezek lehetnek majd az új éra szabályai.

Közegészségügyi szakértők szerint sok változásra van szükség egy olyan modellre való átálláshoz, amelyben a vírus ugyan kering, de nem okoz akkora fennakadást, mint jelenleg. Ezek közt lehetnek például a célzott tesztelések, a több beadott védőoltás, a jobb kezelések, és mód arra, hogy aki beteg, otthon maradhasson.

"Át kell állítani a gondolkodásunkat ahhoz, hogy együtt éljünk a vírussal, ne pedig eltüntetni akarjuk. A lehető legkisebbre kell csökkentenünk a vírus hatását az egészségügyre, a gazdaságra és a társadalomra - felismerve, hogy a vírus mindig itt lesz" - mondta Timothy Brewer, a UCLA Fielding School of Public Health járványtani professzora az ABC Newsnak.

Betegen otthon a helyünk

Először is az endémiás szakaszban annak, aki beteg, otthon kell majd maradnia - mindenképpen. Akinek muszáj elhagynia otthonát, az majd maszkban teheti meg ezt.

"Ki kell alakuljon annak a kultúrája, hogy ha beteg vagy, akkor otthon maradsz.

Ne menj be dolgozni, ne menj iskolába, ne küldd a gyerekeidet iskolába.

Jobban meg fogjuk érteni azt a kollektív felelősséget, amelyet egymásért viselünk" - mondta Wafaa El-Sadr, a Columbia Egyetem Mailman School of Public Health járványtan és orvostudomány professzora.

Az antivirális szerek is segítenek

A megbetegedések kezelésében az antivirális készítményeknek nagy szerep jut majd: a közelmúltban a Merck és a Pfizer is készített ilyen tablettát, melyeket a tüneteket nem rég óta tapasztalóknál lehet bevetni. Ezek a készítmények ugyanakkor nem az oltások helyett alkalmazhatók, hanem azok mellett, főként a magas rizikójú csoportokban. Az immunhiányos állapotú emberek számára komoly segítséget jelenthetnek majd ezek a szerek.

Brewer szerint ezek a szerek épp úgy fejlődnek majd az idő múlásával, mint ahogyan a HIV kezelésére készített antivirális készítményekkel megtörtént.

"A HIV ma sem kevésbé patogén, mint negyven évvel ezelőtt, a különbség az, hogy nagyon hatékony kezelésekkel rendelkezünk, kiváló vírusellenes szerekkel a HIV ellen. Úgy gondolom, hogy amint az antivirális szerek elérhetővé válnak, nagyon fontos szerepet fognak játszani a koronavírus elleni küzdelemben" - mondja.

Célzott tesztelés következik

A tesztelés kifejezetten a tüneteket mutató emberekre koncentrálódik majd ebben a szakaszban, illetve stratégiai fontosságú helyzetekben tünetmentes embereken is végezhetnek majd tesztet azért, hogy kiderülhessen, van-e fertőzött egy társaság tagjai közt, akik közös vacsorát terveznek, vagy éppen az érintettek az immunhiányos állapotú emberekkel való találkozás előtt szeretnének meggyőződni arról, hogy nem vírushordozók.

Az egyik legfontosabb, a vírus terjedésének csökkentésére elvégzendő változtatás

az épületek szellőzésének javítása lehet

majd: a jobban szellőző épületekben ugyanis egy fertőzött jelenlétében sem terjed olyan könnyen a vírus.

Mindezen túl az évente felvett oltásokkal tehetünk meg mindent azért, hogy a lehető legnagyobb biztonságban élhessünk együtt a koronavírussal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×