eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Podolski lett a vébé legjobb fiatal játékosa

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a német Lukas Podolskit választotta a németországi világbajnokság legjobb fiatal labdarúgójává.

A 21 éves kölni csatár eddig háromszor volt eredményes a világbajnokságon.

A FIFA csütörtökön hozta nyilvánosságra azt a hat futballista nevét tartalmazó névsort, amelyből végül győztest hirdetett.

A listán az argentin Lionel Messi, a portugál Cristiano Ronaldo és az ecuadori Luis Valencia, a német Lukas Podolski, a svájci Tranquillo Barnetta és a spanyol Cesc Fabregas szerepelt.

A versenyben az 1985. január 1. után született futballisták voltak érdekeltek.

Poldi herceg, Németország kedvence

Németország legfiatalabb kedvencéről, "Prinz Poldi"-ról már a vébé előtt azt mondta a legnagyobb német gólvadász, Gerd Müller, hogy Podolski 21 éves korára hatalmas sztár lesz.

Lukas Podolski a lengyelországi Gleiwitzben született, hatévesen kezdett el futballozni a Bergheim utánpótláscsapataiban, édesapja, Waldemar is focista volt.

Szülei 1987-es országváltásával Podolski jól járt, hiszen így már tízéves korától a háromszoros bajnok 1. FC Kölnben nevelkedhetett, ahol az ifigárdák után 18 évesen mutatkozhatott be a második csapatban a Regionalligában.

A következő esztendőben is csak egyszer léphetett pályára a harmadik ligában, ám 2003 végén eljött az ő ideje: Marcel Koller vezetőedző sem Voroninnal, sem Ebbersszel, sem Kennedyvel nem volt elégedett, így mérgében felhozta a legtehetségesebb csatárt az ifjúsági csapatból, Podolskit.

A tinicsatár 19 fellépésén 10 gólt szerzett, ami különösen annak fényében elképesztő, hogy a kecskések összesen 32-t rúgtak.

December és április hónapokban ő lett a Bundesliga legjobbja, szezon végén pedig rekorder, hiszen ilyen fiatalon még senki sem rúgott tíz gólt egyetlen idényben, ráadásul csak november 22-én vívhatta első bajnokiját.

Válogatott karrier

Júniusban a válogatottba is behívta őt Rudi Völler. Poldi herceg - ahogyan a szurkolók becézik őt - a magyar válogatott ellen a felnőttek között is bemutatkozhatott. A portugáliai Európa-bajnokságon csak a csehek ellen kapott 44 percet, pedig Brdarics, Kuranyi, Klose és Bobic mind rosszul futballoztak a tornán.

A Völlert követő Klinsmann már alapemberként számolt Lukassal, annak ellenére, hogy bár hívta a támadót a Bayern és a Monaco is, ő mégis maradt nevelőegyesületénél a Bundesliga II-ben. Meghosszabbította szerződését és mosolyogva jelentette be az aláírás után, hogy "Évek óta itt vagyok már és most aranyéremhez fogom segíteni a klubomat".

A másodosztályban vált ígéretből reménységgé, ugyanis 24 góljával hazavitte az aranycipőt, a Kecskéseket is aranyéremhez segítetve. A Kicker Év játékosa-szavazásán Michael Ballack mögött megszerezte a második helyet, másodvonalbeli futballistaként.

Természetesen a hazai Konfederációs Kupán, a világbajnokság előkészületi tornáján is a keret tagja volt - kisebb sérülése ellenére is -, az ausztráloknak, a braziloknak és a mexikóiaknak betalált, Tunézia ellen gólpasszt adott, azaz minden mérkőzésen megszolgálta a bizalmat.

A szakemberek már eddig is dicsérték játékát: Huub Stevens szerint Poldi úgy játszik, mint a fiatal Johann Cruyff, Ryan Giggs és mostanában Wayne Rooney; míg a ritkán elégedett Felix Magath megjegyezte, hogy a labdarúgó úgy fog berobbanni a hazai vébén, mint Rooney a 2004-es Európa-bajnokságon, ráadásul míg Rooney stílusa inkább robosztus és erőszakos, Podolski sokkal elegánsabban futballozik.

Címlapról ajánljuk

Megvan a Balaton idei egyik fő nyertese

Augusztus végén lezárult a balatoni hajózás főszezonja. Nyár végéig a Balatoni Hajózási Zrt. kompjai 1 millió 229 ezer, a személyhajók pedig 791 ezer utast szállítottak. Így idén a Bahart tavalyhoz képest már 2 hónappal korábban, augusztus végére elérte a 2 milliós utasszámot – közölte a hajótársaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

Az amerikai politika egyik örök érvényű bölcsessége, hogy az elnökjelöltek mérsékelni szokták programjukat az őszi választás előtt, azután, hogy a párton belüli előválasztáson jóval markánsabb álláspontokat fogalmaznak meg – valahogy mégis muszáj kitűnni az egymással nagyrészt egyetértő politikusok tömegéből. A jelöltek középre mozgása azzal az egyszerű okkal magyarázható, hogy az előválasztáson az inkább bal- vagy jobbra húzó szavazóbázisukat kell meggyőzniük, míg az általános választáson az ideológiai centrum és a pártfüggetlenek felé igyekeznek gesztusokat tenni az ott összeszedhető voksokért cserébe. Jóllehet a demokrata oldalon Kamala Harris nem az előválasztási győzelmének hála került fel a szavazólapra (hiszen azt a hivatalban lévő elnök, a jelöltségtől visszalépett Joe Biden nyerte), az alelnök így is számos kiigazítást tett a korábbi álláspontjait illetően. A republikánusok ezt fel is hánytorgatják neki nap mint nap, ám ettől függetlenül Donald Trumpot sem kell félteni ez ügyben, aki már-már hobbit űz abból, hogy egyik nap A-t, míg másik nap B-t mond.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×