eur:
396.76
usd:
370.87
bux:
70911.39
2024. június 26. szerda János, Pál
kiberháború, kiberhadviselés, hackertámadás,
Nyitókép: John M Lund Photography Inc/Getty Images

Honvédelmi államtitkár: a digitális szuperhatalmak támogatása nélkül már két éve kapituláltak volna az ukránok

Korábban átlagban 3-6 hónap telt el egy új harceszköz bevetése és az ellene való hatékony védekezés között, viszont az ukrajnai háború kezdete óta folyamatosan csökken ez az időintervallum – mondta Barthel-Rúzsa Zsolt.

Ukrajna a digitális szuperhatalmak támogatása nélkül már régen kapitulált volna – mondta a Honvédelmi Minisztérium katonai nemzetbiztonság irányításáért felelős államtitkára. Barthel-Rúzsa Zsolt hangsúlyozta: Magyarország számára prioritás a kibervédelem fejlesztése. A politikus szerint nagy dilemma a nyitott és digitális rendszer, valamint a nyitottság kockázatának felvállalása.

"Ezek a viták minden egyes fejlesztésnél felmerülnek, hiszen ma már nincs olyan harceszköz, rakétatüzérség vagy jármű, amely ne lenne digitalizálva" – tette hozzá az államtitkár, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre inkább jelen van a kiberharctér az Ukrajnában zajló háborúban is.

Mint fogalmazott, nyílt titok, hogy mind a két hadviselő fél használja a mesterséges intelligenciát. Hozzáfűzte:

csaknem tízezer-tízezer ukrán és orosz drón van rendszeresen a légtérben, és hasonló nagyságrendben lehet beszélni a veszteségekről is.

Ezeknek az eszközöknek ugyanis egy idő után megismerhetővé válnak a protokolljai, illetve a kommunikációs frekvenciái, így pedig semlegesíteni lehet azokat.

Barthel-Rúzsa Zsolt közölte: a fegyveres konfliktusokban korábban átlagban 3-6 hónap telt el egy új eszköz bevetése és az ellene való hatékony védekezés, fellépés között, viszont azt tapasztalják, hogy az ukrajnai háború kezdete óta folyamatosan csökken ez az időintervallum. "A fegyveres támogatás mellett a digitális szuperhatalmak is ott vannak a háttérben" – jegyezte meg az államtitkár, aki szerint

enélkül az ukrán haderő már két éve kapitulált volna.

Arról is beszélt, hogy ukrán szempontból a harcok sikerességéhez hozzájárul az amerikai polgári és katonai támogatású információs fölény, hiszen ez elősegíti a rugalmas döntéshozatalt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy nagyon komolyan kell venni az orosz haderő felzárkózó adaptációját is, valamint felőrlő taktikáját. A szemben álló felek között gyakorlatilag "stratégiai anyagok csatája" is zajlik. Az államtitkár szerint a felsorolt folyamatok, jelenségek aszimmetriája jelenik meg a háborúban.

A politikus hangsúlyozta: nem csak katonai célpontok vannak. Felidézte, hogy az ukrán vezetés még a háború kitörése előtt amerikai technológiai vállalatok segítségével a kormányzati adatok védelme érdekében a kormányzati szervereken található adatokat feltöltötte egy titkosított adatfelhőbe. Ez nyilvánosan elérhető információ.

"Ennek köszönhetően a háború előtti orosz kibertámadások – amelyek a kormányzati infrastruktúrát érintették – csak kisebb mennyiségű, nem jelentős adatvesztést tudtak okozni az ukránoknak"

– magyarázta Barthel-Rúzsa Zsolt.

Az államtitkár elmondta: ennek a digitális segítségnek is köszönhető, hogy Ukrajnában a háború ellenére meg tudták védeni például a működő internethálózatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×