eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nagy hatótávolságú robotrepülőgépekkel végzett észak-koreai kísérletről szóló tudósítás egy szöuli pályaudvar tévéképernyőjén 2022. október 13-án. Észak-Korea két robotrepülőgépet lőtt ki kísérleti jelleggel.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Pusztító robotrepülőkkel kísérletezett Észak-Korea

Észak-Korea szerdán több manőverező robotrepülőgépet lőtt ki a Sárga-tenger felé – közölte a dél-koreai hadsereg.

A szöuli vezérkar (JCS) jelentése szerint Phenjan helyi idő szerint szerda reggel 7 óra körül hajtotta végre a kilövést, de részleteke egyelőre nem közöltek.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség forrásai szerint az objektumok körkörös pályán haladtak a Phenjantól nyugatra lévő vizek felé, a ballisztikus rakétáknál alacsonyabban. Az idézett források szerint a repülési hatótáv nem volt rövid, és a földről indíthatták a valószínűleg Hvaszal-1-es vagy Hvaszal-2-es robotrepülőgépeket, amelyek képesek nukleáris robbanófejet is szállítani.

Phenjan a múlt héten hiperszonikus, szilárd üzemanyaggal működő, közepes hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé. Manőverező robotrepülőgépek legutóbb tavaly szeptemberben indultak Észak-Koreából.

Az elmúlt hónapokban Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán több hadgyakorlatot hajtott végre a Phenjannal szemberni elrettentő stratégia részeként. Válaszul Észak-Korea megerősíti hadászati képességeit, és Dél-Koreát az ország legfőbb ellenségeként rögzítette az alkotmányában.

A dél-koreai hírszerzés arra utaló jeleket észlelt, hogy Észak-Korea generatív mesterséges intelligencia segítségével intézi hackertámadásait és más rosszindulatú kibertevékenységeit.

„A közelmúltban megerősítést nyert, hogy az észak-koreai hackerek generatív mesterséges intelligencia segítségével keresik a hackelési célpontokat, és a kibertámadásokhoz szükséges technológiákat” – mondta újságíróknak a dél-koreai hírszerzés magas rangú tisztviselője, hozzátéve, hogy egyelőre nincs jele annak, hogy ezt a kiberhadviselésben is alkalmaznák.

A szöuli hírszerzés szerint tavaly naponta átlagosan 1,62 millió hackelési kísérletet azonosítottak Dél-Korea állami szektorában, melyek 80 százalékát Észak-Korea követte el.

(Címlapképünk illusztráció: Szöul, 2022. október 13. Nagy hatótávolságú robotrepülőgépekkel végzett észak-koreai kísérletről szóló tudósítás egy szöuli pályaudvar tévéképernyőjén.)

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×