eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Rendőrautók a besztercebányai (Banská Bystrica) Roosevelt kórház épülete előtt, ahova Robert Fico szlovák miniszterelnököt szállították, miután lőfegyveres támadás érte a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett kormányülés után 2024. május 15-én. Fico több lövést kapott a mellkasán és a gyomrán. A politikus állapota életveszélyes, és jelenleg is zajlik az állapota stabilizálását célzó műtét.
Nyitókép: MTI/AP/Erdős Dénes

Szakértő: a kampány megkönnyíti a magányos merénylők dolgát

Bár az utóbbi években nem történt politikai merénylet Európában, a magányos elkövetőket nehéz leleplezni. A mostani összeurópai kampány idején azonban a szokásosnál is nagyobb a biztonsági kockázat.

Az elmúlt évtizedekben Európában és az Egyesült Államokban sem volt példa arra, hogy hivatalban lévő állami vezető ellen merényletet kövessenek el. A biztonsági intézkedések az utóbbi évtizedekben ugyanis megnehezítik a magányos merénylők tevékenységét – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukács Intézetének tudományos munkatársa.

Ugyanakkor, ha egy kicsit kitekintünk Európán kívülre, nem példa nélküli a mostani eset: 2022-ben a japán miniszterelnököt, Abe Sindzót érte halálos lövés, de a 2005-ös libanoni bombamerénylet is említhető, amelyben az akkori miniszterelnök, Rafik Hariri vesztette életét. De a történelemből lehetne még számos, egyéb érdekes példát említeni – jegyezte meg Kemény János, aki szerint ez a „műfaj” továbbra sem múlt el, a fenyegetés mindig ott van. „Hála a fejlődő technikai, taktikai és egyéb megoldásoknak, most jóval nehezebben kivitelezhető egy ilyen merénylet, mint régebben volt.”

Jelenleg valamennyi európai uniós országban választási kampány zajlik, ami megkönnyíti a magányos merénylők dolgát, éppen ezért a szakértő szerint az óvatosság minden esetben indokolt. Sosem lehet tudni azt, hogy van-e egy olyan pszichés vagy egyéb problémákkal küszködő személy, aki előre jelezhetetlen indokkal és módon megpróbál ilyesfajta merényletet végrehajtani.

A kampányidőszakok legfőbb problémája a minél nagyobb nyilvánosság előtt való megjelenés, a minél több emberrel való érintkezési lehetőség, ami biztonsági szempontból óhatatlanul sebezhetőséget jelent, és ezek a kérdések azok, amelyek minden esetben egyedi elbírálás alá kell hogy essenek, részint a biztonsági oldalról – mondta. A hasonló helyzetek elkerülése érdekében ugyanakkor a politikusoknak is nagyobb a felelősségük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megnyitották a 2024-es olimpiai játékokat - beszámoló, képek

Párizsban négyórás program keretében megnyitották a 2024-es olimpiai játékokat. A magyar csapat zászlóját Böde-Bíró Blanka és Tóth Krisztián tartotta, a lángot Marie-José Pérec és Teddy Riner gyújtotta meg. Az este fénypontja Céline Dion éneke volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
ATACMS rakéták söpörtek végig a Krímen, akár a teljes, Magyarország felé tartó olajtranzitot blokkolhatja Ukrajna - Háborús híreink szombaton

ATACMS rakéták söpörtek végig a Krímen, akár a teljes, Magyarország felé tartó olajtranzitot blokkolhatja Ukrajna - Háborús híreink szombaton

A Reuters információi szerint minden jel arra mutat, hogy idővel Ukrajna akár teljes egészében is blokkolhatja a Barátság II. kőolajvezetéken keresztül zaljó összes orosz olajszállítást, és erre egyfajta felkészülésként már három orosz olajcég kezdte a tengeri kikötők felé irányítani a szállításait. Meg nem erősített információk szerint ATACMS rakéták csapódtak be a Krími-félsziget több pontján. Az orosz FSzB egy újabb tábornokot vett őrizetbe, korrupcióval vádolják.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 27. 08:45
×
×
×
×