eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Minden, amit eddig tudni lehet Robert Fico merénylőjéről

A 71 éves Juraj C. nyithatott tüzet a szlovák miniszterelnökre Nyitrabányán szerda délután.

A Markíza szerint a Robert Fico miniszterelnök ellen elkövetett nyitrabányai merénylet elkövetője egy 71 éves férfi. Az illetőt Juraj C.-ként nevezték meg, és információik szerint egy lévai íróról van szó. A Markízának ezt két forrás is megerősítette.

A lévai férfit volt az, akit a lövések eldördülését követően a földre tepertek a rendőrség és a testőrség tagjai. A merénylő indítéka egyelőre ismeretlen. Az ügy vizsgálatát a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vette át.

Az aktuality.sk azt írja, hogy az elkövető a 71 éves J. C. Bran, aki vélhetően rendelkezett fegyverviselési engedéllyel. A lévai férfi odakiabált Ficónak, mire a miniszterelnök odament hozzá kezet fogni, és ekkor nyitott tüzet a merénylő. A férfi aktív művész volt, több verseskötete is megjelent. 2016-ban egy biztonsági szolgálatnál dolgozott, azóta lehet fegyvere, és ebben a munkakörben ő is támadás áldozata lett: egy lévai bevásárlóközpontban egy kábítószer hatása alatt álló férfi támadt rá.

A pluska.sk arról ír, hogy a férfi egy lévi irodalmi klubnak volt az elnöke, kiadott három verseskötetet is, majd nyugdíjasként a politikai felé fordult, és rendszeres felbukkant ellenzéki tüntetéseken is. Tagja volt a szlovák írók társaságának.

A merénylet elkövetőjének a fia az Aktuality hírportállal közölte, hogy sokkolták a történtek, majd hozzátette, hogy édesapja legálisan tartott fegyvert. Fogalma sincs róla, hogy az apja mit tervezett, és hogy miért történt ez az egész. Arra a kérdésre, hogy gyűlölte-e Ficót, a merénylő fia azt felelte: “Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok.”

A merénylő elfogásáról jelent meg elsőként videó a közösségi médiában:

A férfi ellen szándékos emberölés kísérlete miatt indult büntetőeljárás, és a szlovák büntető törvénykönyv szerint akár 25 éves vagy életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×