eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Robert Fico szlovák miniszterelnök érkezik a kormányülés kihelyezett ülésére a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlova) 2024. május 15-én. Fico az ülés után kevéssel megsebesült egy lőfegyveres incidensben. A kormányfőt kórházba szállították. A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter a BBC-nek adott rövid interjúban arról beszélt, hogy a nyitrabányai merénylete után Robert Fico már túl van az életveszélyen, miután a műtét sikeresnek bizonyult. „Súlyosan megsérült: az egyik lövedék a gyomrába fúródott, míg a másik egy ízületet ért. Azonnal kórházba szállították, majd megműtötték” – mondta.

Korábban sajtótájékoztatót tartott a Robert Fico elleni merényletről Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter és Robert Kaliňák védelmi miniszter. Utóbbi azt mondta, órák óta a műtőben van a miniszterelnök, és állapota "nagyon komplikált. Azt is hozzátette, hogy a politikustársa az életéért harcol. Megerősítette azt is, hogy ötször lőttek rá Ficóra, a mostani információk szerint politikai indíttatás volt a támadás mögött.

Késő este a TA3 úgy értesült, hogy Robert Fico kormányfőt megműtötték, és jelenleg mesterséges kómában tartják. Az információt hivatalosan nem erősítették meg. A televízió szerint a műtét 3 óra 40 percig tartott, és a miniszterelnök sok vért vesztett, az orvosok pedig minden tőlük telhetőt megtettek – innentől kezdve minden Fico szervezetén múlik, hogy sikerül-e megküzdenie a sérüléseivel.

Robert Ficónak egy lövedék a mellkasában maradt, egy golyó a beleiben okozott sérülést, egy pedig az egyik végtagját sebesítette meg – állítja a TA3.

A szlovák belügyminiszter sajtótájékoztatón leszögezte, a bűnüldöző szervek nem lesznek tétlenek, és nem marad büntetlenül egyetlen, a merényletet helyeslő vagy további hasonló tettekre bujtogató kijelentés sem - közölte az Új Szó. Matúš Šutaj Eštok elmondta: a hatóságok mindent megtesznek a többi közjogi méltóság és a parlamenti képviselők biztonságának garantálására. Szintén fokozzák egyes médiumok és ellenzéki politikusok védelmét. Hangsúlyozta, mindent megtesznek a lakosság biztonságának garantálásáért.

A Új szó a TV JOJ-ra hivatkozva azt is közölte, hogy már a merénylő feleségét is kihallgatták. A nő nem nyilatkozott, az arcát reklámújságokkal takarta el.

A Refresher pedig azt közölte: a merénylet elkövetője, Juraj Cintula korábban szimpátiáját fejezte ki Ľubomír Harmannal, aki 2010 augusztusában nyolc embert lőtt agyon és további tizenötöt megsebesített Dévényújfalun. A merénylő 2015-ben mejelent „Efata: o Cigánoch a Rómoch” című könyvében arról írt, hogy egyetért a Marian Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) szélsőjobboldali szervezet választási programjával,

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×