eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A Bundeswehr egyik Gepardja. Fotó: Wikipédia
Nyitókép: Fotó: Wikipédia

Csúcsközelben a német fegyverexport

Több mint nyolcmilliárd euró értékben engedélyezett fegyverexportot 2022-ben a német kormány, ami a második legnagyobb, ilyen jellegű tétel a szövetségi köztársaság történetében. A fegyverek oroszlánrésze Ukrajnában kötött ki, de Magyarországnak is jutott belőlük.

Mindez annak ellenére történt, hogy a Scholz-kormány 2021 decemberi hivatalba lépésekor még a fegyverexport csökkentését ígérte. A háború azonban keresztülhúzta a koalíció számításait. Erre utal, hogy a 8,35 milliárd euró értékben engedélyezett fegyverek egynegyede Ukrajna támogatását szolgálta: a német kormány 2,24 milliárd euró értékben szállított fegyvert a háború sújtotta országnak az orosz agresszió elleni védelemhez.

A 8,35 milliárd eurót az elmúlt évtizedekben csak a múlt évi szállítások értéke múlta felül, az akkor még hivatalban lévő Merkel-kormány ugyanis 9,35 milliárd euró értékű fegyverszállítást engedélyezett. Akkor azonban teljesen más volt a helyzet, hiszen Ukrajnának akkor még nem volt szüksége fegyverekre. A Merkel-kormányzat viszont egy kétoldalú ügylet keretében Egyiptomnak szállított nagy értékben különböző hadieszközöket.

A 2022-es adatokat a gazdasági minisztérium tette közzé, és azokról a sajtó is beszámolt. Ezekből kitűnt, hogy

a külföldre irányuló fegyverszállítások értéke Ukrajna nélkül is több mint hat milliárd eurót tett ki.

Mindenesetre a listát az említett 2,24 milliárd euróval Kijev vezeti, a többi között különböző nehézfegyverekkel, így például Gepárd típusú légelhárító harckocsikkal, továbbá IRIS–T rövid hatótávolságú légiharcrakétákkal.

Ukrajnát négy NATO-tagállam követi. Hollandiának 1,83 milliárd eurós értékű fegyverszállítást hagyott jóvá a kormány. A sorban következő kedvezményezett az Egyesült Államok volt 863 millió euró értékű német fegyverrel majd Nagy-Britannia következett 453 millióval.

A negyedik NATO-tagország pedig Magyarország 249,2 milliós német fegyverszállításokkal.

Ezután olyan országok következtek, amelyek sem a NATO-hoz, sem az Európai Unióhoz nem tartoznak, a többi között Ausztrália, Szingapúr és Dél-Korea.

A szociáldemokrata SPD-ből, a Zöldek pátjából és a szabad demokrata FDP-ből álló koalíciós kormány fegyverszállítási politikájában a gyökeres fordulatot a háború jelentette.

Olaf Scholz kancellár ugyanis február 27-i, "korszakváltásként" jellemzett beszédében hatályon kívül helyezte azt a rendelkezést, amely tiltotta, hogy német cégek fegyvert szálítsanak háborús övezetekbe.

Ez a döntés egyértelmű szakítást jelentett az évtizedek óta érvényben lévő alapelvekkel.

Noha a dobogó legfelső fokán az említett, tavalyi 9,35 milliárd eurós fegyverszállításokkal a 2021 végén leköszönt negyedik Merkel-kormány áll, az irányok akkor egészen mások voltak.

Tavaly a NATO-n és az EU-n kívüli harmadik országokba irányuló fegyverexport részaránya 63,6 százalékos volt, míg ma ez az arány 38,7 százalék.

A 2021-es német "bőkezűség" fő haszonélvezője Egyiptom volt. Az akkori nagykoalíciós kormány 4,34 milliárd euró értékben szállított a többi között hadihajókat, légvédelmi rendszereket és egyéb fegyverzeteket a közel-keleti országnak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×