eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
EU-zászlót lobogtat egy uniópárti tüntető a londoni parlamentnél 2019. szeptember 9-én. Boris Johnson konzervatív brit miniszterelnök kitart azon álláspontja mellett, miszerint a brit EU-tagság mindenképpen megszűnik október 31-én, akár sikerül újratárgyalni a hivatali elődje, Theresa May által az Európai Unióval 2018. novemberben elért, a londoni alsóház által azonban háromszor is elvetett megállapodást, akár nem. A kormányfő leszögezte, hogy semmilyen körülmények között nem kezdeményezi az Európai Uniónál a kilépés elhalasztását.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Négy lábon áll a most induló svéd uniós elnökség

Tárnok Balázs (NKE) az InfoRádióban elmondta, a cseh elnökség a hajrában nagy eredményeket hozott, de marad munka Svédországnak bőven.

Január elsején Svédország veszi át az unió soros elnökségét Csehországtól.

Tárnok Balázst, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője az InfoRádióban elmondta, a svéd elnökség négy prioritásra épít, ezek

  1. a biztonság
  2. a versenyképesség
  3. a zöld átállás, zöld energia
  4. értékek, jogállamiság.

"Ezek illeszkednek a svéd belpolitikai kihívásokhoz, és az EU előtt álló kihívásokhoz is" - tette hozzá.

Hogy változhat-e az ukrán–uniós vagy az orosz–uniós viszony, arról azt mondta, a háború "rendkívüli mértékben" határozza meg a programot.

"Minden egyes programpontnál alapul veszik a háborús helyzetet, ebből indulnak ki. A svéd elnökség szeretné növelni a közös fellépési képességet, a továbbiakban is támogatni Ukrajnát, illetve általánosságban is megerősíteni a kontinens biztonságát."

A svédek és a finnek NATO-csatlakozásával kapcsolatban tisztázta, hogy Svédország azért 2023 első felében EU-s téren a saját elnökségére fog koncentrálni, ebben pedig a "stratégiai iránytűre", vagyis fokozni az unió védelmi, ellenállási képességét, ez egészíti ki a NATO-szövetséget.

Arról, hogy milyen feladatokat kell lezárni a következő hat hónapban, úgy fogalmazott, a fent említetteken kívül a szabad verseny értékelését láthatjuk majd, ennek megfelelően ösztönöznék majd a magánbefektetéseket is, például a digitalizáció terén.

"Ami ennél kicsit konkrétabb, az a zöld átállás, zöld energia ügye: egy javaslat szerint

az EU 2030-ig csökkentené a kibocsátását, az ehhez vezető tárgyalássorozatot kellene a svéd elnökségnek lezárnia, 2035-ig pedig ki kellene vezetni a fosszilis energiával üzemelő autókat;

a svéd elnökség azt mondja, hogy bár a magas energiaárak kezelése prioritás, egyúttal nagyon fontos, hogy a hosszútávú energiareform is megvalósuljon, és az unió leváljon az orosz energiáról, ami biztonsági kérdés is" – részletezte Tárnok Balázs.

A cseh elnökségről elmondta, a ciklus vége felé értek el nagy eredményeket, köztük Horvátország schengeni csatlakozását, ugyanitt viszont elmaradt Romániáé és Bulgáriáé.

"Egyértelmű siker volt viszont a helyreállítási alapról szóló tárgyalás lezárása jelentős sikerrel. Általában véve rendkívüli kihívásokkal terhelt időszakban vagyunk, ezért a cseh elnökség eredményeit is felemásnak lehet értékelni" – összegzett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×