eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Az első négy Leopard 2A4HU típusú harckocsi egyike (balról) egy korábbi T72-es harckocsi mellett az ünnepélyes átadás keretében tartott bemutatón a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában 2020. július 24-én. Szeptembertől év végéig havonta két Leopard érkezik Tatára a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) harcjárműgyártótól, így 12 ilyen járművel rendelkezik majd a honvédség. Az új páncélosok a 40 éve rendszerben lévő orosz T-72-eseket váltják le.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Fellángolt a vita a német kormánykoalícióban az ukrajnai fegyverszállításokról

Nem először vitáznak a német koalíciós pártok Ukrajna fegyverekkel történő megsegítéséről. Az elmúlt napok ukrán offenzívájának sikerei azonban most ismét oljat öntöttek a tűzre.

A Zöldek Pártja és Szabad Demokrata Párt (FDP) szerint az oroszellenes offenzívát mindenekelőtt nehézfegyverekkel, elsősorban harckocsikkal kell segíteni.

"A kormányban mindenki tudja, hogy semmi sem akadályozza a fegyverszállítások növelését" – vélekedett egy interjúban a Zöldek társelnöke. Omid Nouripour szerint Németországnak segítenie kell Ukrajnát abban, hogy még a tél beállta előtt az ország lehető legnagyobb területét felszabadítsa az orosz megszállás alól. Ezért a Bundeswehr, illetve a fegyvergyártó ipar készleteiből további szállításokra van szükség – tette hozzá.

Az FDP részéről még nagyobb nyomás nehezedik a kormányra. Mind a kancellárnak, mind védelmi miniszterének fel kell hagynia az eddigi tartózkodó állásponttal – fogalmazott Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a párt biztonságpolitikai felelőse.

A szabad demokrata politikus konkrétan utal arra, hogy Ukrajnának a jelenlegi helyzetben Marder tipusú páncélozott harci járművekre, illetve Leopard 2 típusú harckocsikra lenne szüksége.

A mostani ukrán sikereket csak erősítheti, ha Kijev olyan fegyverekhez jut, amelyekre szüksége van

– fogalmazott.

További fegyverszállításokra szólította fel a szociáldemokrata pártot az ellenzéki konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU is, ugyancsak azt hangoztatva, hogy Ukrajnának a Bundeswehr készleteiből most mindenekelőtt harci járművekre van szüksége.

A kancellár azonban egyelőre tartózkodó állásponton van. Olaf Scholz továbbra is azt hangoztatja, hogy a legnagyobb NATO-partnerek sem szállítanak közvetlenül ilyen harckocsikat Ukrajnának. Szavai szerint ebben a vonatkozásban Németország sem járhat külön úton.

A kancellárhoz hasonlóan nyiratkozott az SPD főtitkára is. Kevin Kühnert szerint a szóban forgó nehézfegyverek szállításáról csakis a kelet-európai partnerekkel együttműködve, az ottani készletekből kerülhet sor.

A politikus óvott attól, hogy Németországot "lappangó módon" bevonják a háborúba.

Berlin nem kívánja Oroszországot arra sarkallni, hogy a végén a legirracionálisabb módon cselekedjen, és a jövőben más országokat is megtámadjon

– fogalmazott.

Christine Lambrecht szociáldemokrata védelmi miniszter pedig azt hangoztatta, hogy a hadsereg meglévő készleteiből a szóban forgó fegyverek szállítása nem lehetséges.

A német belpolitikai helyzetről is beszélt Kiss J. László az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×