eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az Európai Unió zászlaja tükröződik az Európai Bizottság épületének ablakain Brüsszelben 2020. december 19-én. Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó - vagyis nem egészen két hét múlva lejáró - átmeneti időszak kezdődött el azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Mindeddig azonban nem sikerült megállapodást elérni.
Nyitókép: MTI/AP/Virginia Mayo

Konzultációt indít a jogállamiságról az Európai Bizottság

Március 8-ig tart a kezdeményezés.

Az Európai Bizottság célzott, nyilvános konzultációt indít az érdekelt felekkel a jogállam helyzetéről az uniós tagországokban – jelentette be a brüsszeli testület.

A konzultáció február 1-től, március 8-ig érhető el a testület honlapján, célja, hogy a bizottság az idei jogállamisági jelentés elkészítéséhez tényszerű tájékoztatást kapjon, elsősorban olyan nem kormányzati szervektől, amelyek a tagállamokban az igazságszolgáltatási rendszer, a korrupció és a médiapluralizmus kérdéseivel foglalkoznak

A jelentés elkészítése során a bizottság a tagállamokból beérkező tájékoztatáson kívül az országlátogatásokon összegyűjtött információkat is felhasználja.

A bizottság közlése szerint, a 2021-es évi jogállamisági jelentés továbbra is négy tematikus pillérre épül: az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségére, a korrupció elleni küzdelemre, a médiapluralizmusra, valamint a fékek és ellensúlyok működésére.

A jelentés alapja lesz a január elsejétől életbe lépett úgynevezett európai jogállamisági mechanizmusnak, amelynek célja a jogállamisági problémák kialakulásának vagy elmélyülésének megelőzése.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×