eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
2018. november 8-án a Renault maubeuge-i gyárában készített kép Carlos Ghosnról, a Renault és a Nissan Motor Co. francia, illetve japán járműgyártók elnökéről, a Renault vezérigazgatójáról. A Nissan 2018. november 19-i bejelentése szerint egy belső vizsgálat feltárta, hogy Ghosn a valóságos jövedelménél kisebb összegű adóalapot vallott be, és emiatt elbocsátják. Japán sajtójelentések szerint a japán hatóságok őrizetbe vették a vállalatvezetőt.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Távozott a Renault elnök-vezérigazgatója a botrány után

A Japánban pénzügyi visszaélések vádjával letartóztatott Carlos Ghosn lemondott a Renault elnök-vezérigazgatói posztjáról - jelentette be a francia pénzügyminiszter csütörtökön.

A davosi Világgazdasági Fórumon tartózkodó Bruno Le Maire azt mondta, hogy a két hónapja letartóztatásban lévő vállalatirányító szerdán nyújtotta be lemondását.

A Renault igazgatótanácsa csütörtökön rendkívüli ülésen dönt az utódról. Hírek szerint az elnöki székbe a Michelin cég vezetője, Jean-Dominique Senard a legesélyesebb, a vezérigazgatói posztot pedig valószínűleg Thierry Bolloré, a letartóztatott Ghosn helyettese kapja meg.

Ghosn ellen december elején emeltek vádat amiatt, hogy a 2015-től 2018-ig terjedő időszakban 2,9 milliárd jen jövedelmet szerepeltetett az értékpapír-felügyeletnek benyújtott beszámolókban a tényleges 7,2 milliárd jen helyett. Az ügyészség azzal is megvádolta a 64 éves üzletembert, hogy nem megfelelően látta el a vezérigazgatói feladatokat és megkárosította a Renault céggel szövetségi viszonyban álló Nissant.

A Nissan pénzügyi visszaélések okait vizsgáló különbizottsága szerint a laza vállalatirányítás okozta egyebek között a pénzügyi visszaéléséket.

Első tanácskozása után a testület egyik társelnöke bejelentette, hogy még három-négy alkalommal fognak tanácskozást tartani az előtt, hogy a vállalat igazgatótanácsa elé terjesztenék javaslataikat a vállalatvezetés javítására.

A bizottság, amelyben a Nissan három külországi igazgatója és négy másik tag vesz részt, várhatóan márciusban terjeszti elő javaslatait a vállalat irányításának szigorítására, az igazgató fizetésének, az elnök kiválasztásának jóváhagyását célzó rendszerre.

A Nissan csütörtöki közleményében az szerepelt, hogy

várhatóan április közepére hívják össze a részvényesek rendkívüli ülését,

ahol döntenek Carlos Ghosn elnök és az ugyancsak pénzügyi botrányokba keveredett Greg Kelly igazgató elmozdításáról.

Bár kettejük botrányának kipattanása után az igazgatótanács megvonta titulusukat, hivatalosan csak a részvényesek egyetértésével meneszthetőek.

A részvényesek rendkívüli ülésén szavaznak továbbá a Renault által javasolt új Nissan-vezetőről.

A Renault legnagyobb részvényese a francia állam, több mint 15 százalékos hányaddal. A Renault-ban 15 százalékos részesedése van a Nissan cégnek, amelynek viszont 43,4 százaléka a Renault-é.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×