eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Az EU hogyantovábbjáról tárgyaltak a külügyminiszterek

Nem az új washingtoni adminisztráció várható lépéseit találgatták, az Európai Unióban szükséges lépésekről, az egység megerősítéséről tárgyaltak éjszaka az unió külügyminiszterei - mondták el a résztvevők az éjszaka, az informális találkozó után.

Továbbra is fenn kell tartani az erős partneri viszonyt az Egyesült Államokkal a közös elvek, értékek és érdekek mentén, a 28-ak ebben teljes mértékben egyetértenek – mondta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a külügyminiszterek vasárnap esti brüsszeli informális tanácskozását követően, amelyen az amerikai elnökválasztás utáni teendőkről beszéltek.

„Szó volt arról is, hogy szükség van az európai egység megerősítésére több kulcsfontosságú területen, ezek az elkövetkező hónapokban különösen fontosak lesznek. Ilyen például a klímaegyezmény végrehajtása vagy az iráni atommegállapodás, vagy a kereskedelmi kérdések, amelyekről az utóbbi 8 hónapban mélyreható tárgyalásokat folytattunk amerikai partnerünkkel, és nagyon szoros partnerséget várunk a következő adminisztrációtól is.”

Federica Mogherini hozzátette, az új amerikai külügyminisztert hivatalba lépése után a lehető leghamarabb meg fogják hívni az uniós külügyi tanács ülésére.

A soros elnökséget ellátó Szlovákia tárcavezetője, Miroslav Lajcak a megbeszélés hangulatát firtató újságírói kérdése válaszolva jelezte: „teljesen normális, konstruktív megbeszélése zajlott, nem jelentek meg túláradó érzelmek. Az informális találkozó legelején tisztáztuk, hogy nem politikai elemzők vagyunk, nem az a célunk a találkozóval, hogy a hivatalba lépő adminisztráció lehetséges jövőbeli tevékenységéről spekulálgassunk. Arról beszéltünk, mi mit tervezünk, milyen lépéseket kell bizonyos területeken megtennünk” - mondta a szlovák tárca vezetője, jelezve, a 28 tagországból két állam előre jelezte, nem miniszteri szinten képviselteti magát.

A miniszterek ma ismét, immár hivatalos tanácsülésen találkoznak Brüsszelben. Napirendjükön egyebek között a Törökországra vonatkozó uniós politika és biztonságpolitikai kérdések szerepelnek.

A vasárnapi informális megbeszélésen sajtóhírek szerint három ország képviseltette magát a tárcavezető helyett államtitkári szinten: Magyarország, Franciaország és az Egyesült Királyság. A brit külügyminiszter azt mondta indokolatlannak tartja a megbeszélést.

Boris Johnson hétfő délelőtt, a tanácsülés hivatalos részére érkezve azt mondta, Donald Trump megválasztásában sok a pozitívum is, és nem szabad előre ítélete mondani egy még hivatalba sem lépett adminisztrációról. „Donald Trump egy megállapodás orientált ember, és ez – azt hiszem – nagyon jó hír az Egyesült Királyság és az Európai Unió számára is. Erre kellene fókuszálni most.” Ezek most a lehetőség pillanatai, várnunk, és figyelnünk kell, hogy mi történik – mondta a brit külügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×