eur:
396.17
usd:
354.43
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál

Járai egyre inkább hisz abban, hogy rendes állam kell

A Budapesti Értéktőzsde eddigi 17 esztendejéről és jövőjéről tartottak kerekasztal-beszélgetést a Figyelő fennállásának ötvenedik évfordulóján rendezett tanácskozáson.

Három egykori és a jelenlegi tőzsdeelnök mondta el a véleményét a börze helyzetéről és festettek elég sötét képet a jövőről.

Hardy Ilona, a Budapesti Értéktőzsde első ügyvezető igazgatója, jelenleg a Befektetővédelmi Alap elnöke elmondta: a tőzsde '90-es évek eleji indulásakor pozitív elem volt, hogy a Budapesti Értéktőzsde nem állami börze lett, és az első időszakban nem volt profitorientált.

Azt is a pozitív elemek közé sorolta, hogy a gazdasági szereplők, így a bankok is, csupán professzionális értékpapír cégeken keresztül vehettek részt a tőzsde munkájában.

Amikor ez megváltozott, és például a hitelintézetek saját jogon kapcsolódtak be ismét a tőzsdei kereskedésbe, az visszavetette a befektető bankári tevékenységet Magyarországon is.

Hardy Ilona elemezte, milyen kapcsolat valósult meg a magyarországi korai '90-es évekbeli privatizáció és a tőzsde között.

Elmondta: bár először az értéktőzsdének azt a szerepet szánták, hogy tömeges méretekben itt valósuljon meg a magyarországi cégek magánkézbe adása, ebből kevés vált valóra, az első privatizációk közül csupán a Danubius és a Pick maradt napjainkig is a tőzsdén.

Járai: esztelen privatizáció

Járai Zsigmond volt MNB-elnök, a privatizáció és a tőzsde kapcsolata témakörében éles kritikával illette a magyarországi magánkézbe adási folyamatot.

Megfogalmazása szerint "elmondható, néhány rablóbanda rátelepül az országra, hol privatizálnak, hol kormányoznak". Járai szerint a mostani piaci szereplők már "intézményesen rabolnak" a magyar gazdaságban.

Járai Zsigmond a '90-es évek közepétől lezajlott privatizációval kapcsolatban elmondta: "a Horn-kormány esztelenül mindent privatizált" mégpedig anélkül, hogy megfelelő intézmények, például jól körülírt verseny-felügyeleti szabályok érvényesültek volna Magyarországon. Így aztán Járai szerint a modern állam nem alakult ki az országban. Rámutatott: a legfőbb probléma az országban a korrupció, ennek visszaszorítására kellene a hangsúlyt helyezni, mivel "a fejétől bűzlik hal".

A volt tőzsdeelnök és jegybank-elnök, (az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere) szerint "olyan kormányt kellene választani, amelyik tudja, mit kell csinálni (...), én egyre jobban hiszek abban, hogy egy rendes állam, egy tisztességes állam kell Magyarországon".

Szalay-Berzevicy Attila: mindegy a kormány színe

Szalay-Berzevicy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke némileg pesszimistán ítélte meg az elmúlt évek értékpapír- és tőkepiaci, illetve gazdasági fejlődését.

Kiemelte: teljesen mindegy volt, hogy milyen színű kormány tevékenykedett az országban, nem küzdött azért kellően, hogy a magyar munkaerő versenyképessége nőjön, a magyar dolgozók jobban eligazodjanak a pénzügyi ismeretekben, a pénzügyi kultúrában, ennek is betudható, hogy igen kevés a magyar befektető a Budapesti Értéktőzsdén.

Közölte: az elmúlt négy évben mintegy négyezer milliárd forinttal nőtt az árfolyamnyeresége azoknak az értékpapíroknak, amelyeket külföldi intézményi befektetők tartanak a kezükben.

A magyar befektetőkre - például a Magyarországon tevékenykedő nyugdíjpénztárakra - viszont az jellemző, hogy nem szeretik az értéktőzsdét, nem ruháznak be részvényekbe.

Szalay-Berzeviczy Attila elmondta: egy növekedésbarát országnak, kormánynak mindenben segítenie kellene a tőzsdét, ma például a BÉT-en kívül nincs olyan intézmény az országban, amely a nyugdíjreform mellett pártsemlegesen érvelni tudna.

Jaksity: több vállalatot a tőzsdére!

Jaksity György, szintén volt tőzsdei vezető, a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója szerint, ha a tőzsde azért lobbizik, hogy egyre több vállalat papírja szerepeljen a parketten, azzal az egész magyar gazdaság fejlődését szolgálja.

Véleménye szerint a Budapesti Értéktőzsde "a szerencsétlen magyar környezet" ellenére a világ tőzsdéi között az egyik legnyereségesebb. Súlyos gondnak nevezte azonban, hogy 2000 óta baj van a magyar gazdaságpolitikával a tekintetben, hogy a mindenkori kormányok intézkedései révén a megtakarítások jelentősen csökkentek, és ez negatívan hatott a tőzsdére is.

Szalay-Berzeviczy Attila szerint szükség lenne arra is, hogy a kormányzat az adórendszeren keresztül támogassa a Budapesti Értéktőzsde fejlődését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×