eur:
396.21
usd:
354.7
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Az MNB kimondta, mikorra érjük el a háromszázalékos inflációs célt

A Magyar Nemzeti Bank várakozásai szerint szeptemberben csökken az infláció Magyarországon, ám októberben ismét növekedni kezd, így az év végén 4 százalék felett alakulhat. 2025-ben az ország ugyanakkor fenntarthatóan el fogja érni az inflációs célját.

Az augusztusi infláció megfelelt a korábbi várakozásoknak, és szeptemberben a fogyasztói árindex további lassulására számít az MNB – mondta az InfoRádióban Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági előrejelzéssel és elemzéssel foglalkozó igazgatóságának vezetője. A jegybank – jellemzően bázishatások miatt – október-november-decemberben kicsit emelkedő inflációval kalkulál, és az év végére enyhén négy százalék fölött alakulhat a pénzromlás üteme. "Ezt követően ismét dezinflációs trend bontakozik ki a magyar gazdaságban, így várhatóan 2025 második negyedévében az infláció és a maginfláció is jelentősen mérséklődni fog" – tette hozzá az igazgató.

A jövő évi inflációt az MNB jelentése szerint a pénzügyi tranzakciós illeték emeli, ennek a közvetlen hatása az jövő év elején jelentkezhet, amikor megjelenhet a tranzakciós illeték a számlavezetési díjakban, de közvetett hatásként a vállalati költségekben is, és ennek az áthárításával is számol az MNB a 2025-ös prognózisában.

Az augusztusi, az előző év azonos időszakához képest 3,4 százalékos infláció egyik kiváltó oka az alacsony olajár Balatoni András szerint. "Szeptemberben 3,1 százalékra mérséklődhet a fogyasztói árak növekedése, de ezt mi nem gondoljuk továbbra sem árstabilitásnak. Az, hogy egy hónapig 3 százalékos lesz az infláció, még nem azt jelenti, hogy fenntartható módon elértük az inflációs célunkat" – jelentette ki az igazgató, de hozzátette, az előrejelzésük nem változott:

2025-ben az ország fenntarthatóan el fogja érni az inflációs célját.

Balatoni András beszélt arról is, hogy a második negyedéves GDP-adat elmaradt az MNB várakozásaitól, a jegybank szerint egyrészt a mezőgazdaságnak az aszállyal összefüggő gyenge teljesítménye, másrészt pedig a nagyon gyenge külső konjunktúra miatti ipari kilátások fogják vissza az idei növekedést. Az MNB 2024-ben 1-1,8 százalék, 2025-ben 2,7-3,7, míg 2026-ban 3,5-4 százalék körüli GDP-növekedéssel kalkulál.

"Ez a magyar gazdaság számára folyamatosan gyorsuló növekedési rátát jelent, ami szerkezetében is sokkal kiegyensúlyozottabbnak tűnik" – mondta Balatoni András, hozzátéve, hogy a bejelentett költségvetési intézkedések várhatóan jelentősen támogatják az idei és a jövő évi költségvetési hiánycélok elérését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×