eur:
396.21
usd:
354.7
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje beszédet mond a Bitcoin 2024 elnevezésű konferencián a Tennessee állambeli Nashville-ben 2024. július 27-én. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Fenyegető üzenetet intézett Németországhoz Donald Trump

A republikánus elnökjelölt egy kampánygyűlésen azt mondta, "azt akarom, hogy a német autókonszernek amerikai autókonszernné váljanak".

Óvakodott a német kormány mindeddig attól, hogy állást foglaljon az amerikai elnökjelöltek párharcában. Az azonban ismert, hogy a Scholz-kormányt rendkívül jó kapcsolatok fűzik a Joe Biden elnök vezette amerikai adminisztrációhoz. Nem volt meglepetés, hogy bejelentették: a leköszönő elnök búcsúlátogatást tesz Berlinben. Ilyen előzmények közepette hangzott el a korábbi elnök és jelenlegi republikánus elnökjelölt, Donald Trump nem éppen barátságos üzenete, amelyet elsősorban a német autógyárakhoz intézett.

KamalaHarris vetélytársa hangsúlyozta, hogy az általa vezetett kormány majd keményen kíván fellépni az Egyesült Államok kereskedelmi partnereivel szemben. Az üzenet címzettjei között voltak a német autógyárak is, amelyeket megválasztása esetén Donald Trump az Egyesült Államokba akar csábítani, és ezáltal munkahelyeket akar teremteni. A német médiumok beszámolója szerint az elnökjelölt "agresszív iparpolitikát" hirdetett a Georgia állambeli Savannahban elhangzott kortesbeszédében.

"Munkahelyeket veszünk el más országoktól. Azt akarom, hogy a német autókonszernek amerikai autókonszerné váljanak" – közölte a 78 éves korábbi elnök és jelenlegi elnökaspiráns, aki szerint az Egyesült Államok éveken keresztül kénytelen volt eltűrni, hogy más országok "ellopják munkahelyeinket".

"Mi fogjuk az ő gyáraikat átvenni" -–hangoztatta Trump, akinek elnöksége alatt az "Amerikai az első" (Amerika First) fő jelszava volt.

"Az ingatlanmilliárdos Trump becsmérlően és hamis állításokat hangoztatva említette a Németországban végrehajtott energiapolitikai fordulatot " – értékelte a ZDF, emlékeztetve arra, hogy a korábbi kancellár, Angela Merkel kormányzása idején határozta el Németország a fosszilis tüzelőanyagokkal történő energiatermelés fokozatos megszüntetését. Az elnökjelölt utalt arra is, hogy Merkelt "valaki más" váltotta fel, aki – mint fogalmazott – "most minden héten új széntüzelésű erőművet épít Németországban".

Kampánybeszédében Donald Trump Németországot egy olyan politika "negatív példájaként" említette, amelyet demokrata párti riválisa, Kamala Harris folytat. Trump szerint Harris a globális felmelegedés megfékezését célzó klíma- és környezetvédelmi politikája miatt vállalatok menekülnének el az Egyesült Államokból.

A republikánus elnökjelölt Németországot érintő "lesújtó" véleményével szinte egy időben vált ismertté, hogy a néhány hónapig még hivatalban lévő amerikai elnök, Joe Biden október 10-én egyfajta "búcsúlátogatásra" érkezik Berlinbe. Értesülések szerint a vizit a "búcsúnál" több lesz, megvitatják a "szövetségesi és baráti kapcsolatokat, és összehangolják a közös prioritásokat", és az elnök felkeresi a Ramsteinben lévő amerikai támaszpontot is.

Sőt nem kizárt, hogy az elnöki vizithez időzítve csúcstalálkozót szerveznek Berlinben Emmanuel Macron francia elnök és Keir Starmer brit kormányfő részvételével. Bidennek ez lenne az első "kétoldalú" hivatalos látogatása német fővárosban négyéves hivatali ideje alatt, egyben az első hasonló amerikai elnöki látogatás azóta, hogy Barack Obama akkori leköszönő elnök 2016 novemberében a kancellárián Angela Merkeltől búcsúzott.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×