eur:
396.21
usd:
354.7
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A viharban kidőlt, két méter törzsátmérőjű, harminc méter magas öreg platánfa a Margitszigeten 2021. május 5-én.
Nyitókép: Lakatos Péter

Még jó pár napig lezárva maradnak Budapest egyes kedvelt parkjai

Várhatóan a jövő héten nyithat meg a Margitsziget, az Óbudai sziget és a Római-part a nagyközönség előtt, jelenleg ugyanis az átázott talaj miatt fennáll a veszélye annak, hogy kidőlhet egy-egy hatalmas fa. A Római-parton volt is erre példa, a Margitszigeten nem. A Főkert szakemberei folyamatosan ellenőrzik az érintett területeket. Az InfoRádió Bardóczi Sándort, Budapest főtájépítészét kérdezte.

A Margitsziget egy kavicshordalék sziget, és ennek következtében ilyen magas vízállásnál vagy árvíznél gyakorlatilag teljesen átnedvesedik. Ebben állnak a fák. Ezt úgy kell elképzelni, mint ha egy túl híg kását készítünk, amibe bele akarunk állítani egy kanalat, de az a kanál el fog dőlni – mondta Bardóczi Sándor. Budapest főtájépítésze hozzátette:

tulajdonképpen meg kell várni, hogy ez a "kása" megszikkadjon, és a "kanalat" úgy tudjuk beleállítani, hogy ne dőljön el.

Ennek a szikkadásnak kell most megtörténnie.

A Margitsziget fái jellemzően telepített fák. Ez József nádor magánkertje volt, abban az időben rengeteg fát telepített itt Tost Károly főkertész. Nagyon sok idős fa van a szigeten. Csak a közparki területen körülbelül 7000 fát láthatunk, és akkor még nem beszéltünk a különböző intézményekről, mint mondjuk a Palatinus vagy az Atlétikai Centrum területéről, vagy a hotelek körüli hatalmas fákról. Ha egy ilyen hatalmas, több tíz tonna tömegű fa kidől, az jelentős balesetveszélyt jelent, ezért egyelőre nem látogatható a Margitsziget, várunk a szilárdulásra - hangsúlyozta Bardóczi Sándor.

Budapest, 2024. szeptember 21.
A drónnal készült felvételen a tetőző Duna Budapesten az Árpád hídnál és a Margitszigetnél 2024. szeptember 21-én.
MTI/Máthé Zoltán
A tetőző Duna Budapesten az Árpád hídnál és a Margitszigetnél egy 2024. szeptember 21-én, drónról készült fényképen. MTI/Máthé Zoltán

A Főkert munkatársai az árvíz idején azokat a fákat, amelyeknek egyébként is volt valamilyen dőlésszöge, az ellenoldalon lesúlyozták, jellemzően homokzsákokkal, hogy a dőlés ne folytatódjon. Ezek vannak a legnagyobb veszélyben, de azért az egyenesen álló fák is kifordulhatnak egy ilyen nagyon ingoványos talajon egy nagyobb széllökésben, mert akkor a lombjuk úgy viselkedik, mint egy vitorla, amibe belekap a szél és kidöntheti. Komoly szélre pedig a következő napokban is lehet számítani – ismertette a szakember.

Mint mondta, a Margitszigeten most nem dőlt ki egyetlen fa sem, de a Római-parton igen. Az a terület, illetve az Óbudai-sziget is hasonló elbírálás alá esik: addig, amíg ott meg nem szilárdul a közterületen a talaj, addig a látogatóknak nélkülözniük kell ezeket a közparkokat, illetve sétányokat.

Feltételezhetően valamikor jövő héten vége lehet a lezárásoknak

- mondta Bardóczi Sándor. A Főkert munkatársai folyamatosan méréseket végeznek a területen, és amikor ők zöld utat adnak, akkor nyithat meg újra a sziget. A szakember megjegyezte: a közeljövőben olyan jelentős esőt nem várnak, amely a fák szempontjából befolyásolná a margitszigeti helyzetet.

(A nyitókép illusztráció, egy 2021. májusi vihar után készült.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 05:24
×
×
×
×