eur:
387.9
usd:
360.16
bux:
0
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Alapjaiban változik meg a Wikipedia

Módosítják a szócikkek szerkesztésének szabályait a Wikipedián, miután több nagyvállalat, illetve állami szerv is saját érdekeinek megfelelően módosította az internetes enciklopédia tartalmát.

Először a német nyelvű Wikipedián tesztelik az új metódust, amelynek lényege, hogy a felhasználók ezentúl nem módosíthatják automatikusan egy szócikk tartalmát, hanem csak javasolhatják a változtatást; vagyis beépítenek egy szűrőt a rendszerbe.

Erre a lépésre azért volt szükség, mert egyre többen panaszkodnak arra, hogy az online enciklopédia - amelyet naponta átlagosan az összes internetező hét százaléka megnyit - tartalmát időnként szándékosan torzítják, ami rontja a megbízhatóságot.

A módosításokat figyelő rendszernek köszönhetően kiderült például, hogy az amerikai hírszerzés, a CIA belepiszkált a Richard Nixon és Ronald Reagan korábbi elnökökről szóló szócikkekbe, az amerikai Kongresszus hivatalnokai pedig a szenátorokra nézve kínos információkat távolítottak el a Wikipediáról.

Nem voltak restek ugyanakkor a Disney alkalmazottai és a Vatikán hivatalnokai sem, nem sajnálták az időt, hogy javítsanak munkaadójuk világhálós hírnevén.

A német oldalon novembertől működik az új eljárási rendszer, és a kísérlet eredményeinek függvényében a protokollt az angol és más nyelvű oldalakra is átültethetik.

A szerzők megbízhatóságát figyelő és osztályozó program már működik is, amely segít az említettekhez hasonló turpisságok kiszűrésében.

Címlapról ajánljuk
Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Augusztus végére jöhet el a holtpont az ukrajnai háborúban Resperger István ezredes szerint. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az ukrán lőszerhiány, Oroszország területi nyereségei, valamint a hadigazdálkodás okozta nehézségek és az időjárás is megakaszthatja a harcokat. Szerinte lehetséges a francia szerepvállalás a háborúban, mégsem lenne sok haszna. Atomfegyverek bevetéséről pedig "nem egy ember dönt".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×