eur:
395.42
usd:
368.57
bux:
71904.13
2024. július 2. kedd Ottó
Budapest, 2024. május 6.Schmidt Ádám sportért fefelős államtitkár beszédet mond a magyar olimpiai és paralimpiai csapat emlékérme- és bélyegkibocsátással egybekötött divatbemutatóján a Várkert Bazárban 2024. május 6-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Schmidt Ádám: átalakul a klubok állami támogatása, jönnek a regisztrált sportolók

Jövőre átalakul a hazai sportegyesületek állami támogatási rendszere, és fontos szempont lesz, hogy a klubok hány szabadidejében sportoló ember mozgását segítik – mondta az InfoRádióban a sportért felelős államtitkár. Schmidt Ádám arról is beszélt, hogy fejleszteni szeretnék a Nemzeti Sportinformációs Rendszert.

A sportért felelős államtitkár fontosnak tartja, hogy a hazai sportegyesületek „nyissák ki a kapuikat”, hogy ne csak a versenyengedéllyel rendelkező sportolók, hanem bizonyos feltételrendszer mellett a hozzátartozóik, ismerőseik is használhassák a klubok különböző sportlétesítményeit. Schmidt Ádám az InfoRádióban elmondta: a 2025-től megújuló állami támogatási szisztéma egy rendkívül összetett és sok panelből álló indikátorrendszer lesz, amelyben külön figyeli és méri majd a sportállamtitkárság, hogy az egyesületek milyen aktivitást végeznek annak érdekében, hogy minél több szabadidejében sportoló embert szólítsanak meg.

„Célunk, hogy minél több ember életének része legyen a rendszeres testmozgás”

– jegyezte meg a politikus.

Ezzel párhuzamosan a tervek szerint 2025 januárjától megújult formában folytatja működését a Nemzeti Sportinformációs Rendszer (NSR), amely megkönnyíti az állami sportirányítás munkáját, a döntés-előkészítést, teljes körűen támogatja a sportadminisztrációt, illetve az adatbázisnak köszönhetően bárki információhoz juthat a különböző sportolási lehetőségekről.

Schmidt Ádám kiemelte: a sporttörvény és az NSR módosításával már nemcsak a versenyengedéllyel rendelkező igazolt, hanem a regisztrált sportolók is bekerülnek a rendszerbe. Mint fogalmazott, a sportállamtitkárságnak minden olyan emberre „szüksége van”, aki szeret mozogni, sportolni, és ezzel a változtatással tudni fognak róluk.

„A regisztrált sportolói jogcím egy sokkal nagyobb halmaz, melynek tagjai lesznek azok a sportolók is, akiknek sosem lesz a birtokukban versenyengedély,

viszont rendszeresen, immár igazolt módon sportolhatnak” – magyarázta az államtitkár.

Hozzátette: 2025 januárjától az egyesületi támogatások elbírálásnál az államtitkárság figyelembe fogja venni azt is, hogy ezen a téren milyen erőfeszítéseket tesznek a klubok.

Mivel más lehetőségei vannak egy vidéki kis sportegyesületnek, mint egy nagy hagyományokkal és komoly, kiépített infrastruktúrával rendelkező fővárosi topklubnak, a támogatások megítélésénél figyelembe veszik majd a körülményeket, a rendelkezésre álló forrásokat, illetve bázist, eszközrendszert. Schmidt Ádám elmondta: a nyolc kiemelt fővárosi sportszervezet külön programba kerül, mint ahogy közel harminc kiemelt vidéki egyesület is külön kategóriába kap besorolást.

A Hiszek Benned Sport Programot pedig többek közt abból a célból hozták létre, hogy azok a klubok is részesülhessenek állami támogatásban, melyek egyik említett kategóriába sem férnek be. „Természetesen nem ugyanazon a szemüvegen keresztül vizsgáljuk a legkisebb Nógrád vármegyei vagy határ menti sportszervezetek működését és lehetséges támogatását, mint a fővárosiakét. Többek közt azért is állítottunk fel egy nagyon sok részből álló indikátorrendszert, hogy reális képet tudjunk kialakítani a támogatások kapcsán” – összegzett a sportért felelős államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×