eur:
395.31
usd:
368.24
bux:
71694.76
2024. július 2. kedd Ottó
Concerned lady looking at her computer
Nyitókép: Vladimir Vladimirov/Getty Images

Bajba kerülhet, ha ilyen laptopja vagy számítástechnikai eszköze van

49 millió ügyfél olyan információi kerülhettek ki, amelyekkel könnyen visszaélhetnek a csalók.

A közösségi médiában megosztott posztok szerint a Dell a napokban több ügyfelét arról értesítette, hogy a hozzájuk köthető ügyfélinformációkhoz külső felek férhettek hozzá egy Dell portált érintő incidens útján. Ezt összefüggésbe hozták a szakértők azzal, hogy a Daily Dark Web április végén közzétett jelentése szerint kiberbűnözők az internetes feketepiacokon értékesítésre bocsátottak egy csomagot, amely állítólag a 2017-2024 közt Dell felszereléseket vásárló 49 millió ügyfél személyes adatait tartalmazza, köztük neveket, lakcímeket, és a vásárolt hardver azonosítóit - írta a hwsw.hu.

A kereskedő állítása szerint közel 7 millió sor egyéni/személyes vásárlásokhoz, míg 11 millió rekord a fogyasztói szegmensben aktív cégekhez köthető. A fennmaradó adatok különféle vállalkozásoké, partnereké, iskoláké vagy egyéb entitásoké.

Mint a portál írta, a Dell ügyfeleit évek óta próbálják megkárosítani a kiberbűnözők csalóhívások útján, a számítógépgyártó support csapatának kiadva magukat. A támadások során az elkövetők a cég egyik telefonszámát használják fel, mindemellett a siker érdekében rendkívül célzottan,

az áldozat nevét, címét és pozícióját ismerve olyan céges információkkal próbálják elnyerni a bizalmát, melyeket csak ő ismerhet,

beleértve a szervizcimke számát, a használt eszköz modelljét és a korábbi vásárlásokhoz kapcsolódó azonosítókat. Ezután a hívók fizetésre, vagy kártékony szoftver telepítésére próbálják rávenni a célpontot.

A cég állítása szerint a bűnözők nincsenek birtokában olyan érzékeny információknak, mint bankkártyaadatok, telefonszámok vagy e-mail címek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×