eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Újabb csapás a francia önbecsülésre

Ismét az Egyesült Államok borai kerültek ki győztesen a francia-amerikai borversenyből. Az amerikai és francia szakértők által vakkóstolással felállított sorrendben az abszolút győztes egy 1971-es kaliforniai Ridge Monte Bello Cabernet lett.

Az esemény egy harminc évvel ezelőtti borverseny visszavágója volt, amelyen a francia szakértők a kaliforniai borokra szavaztak. A BBC tudósítása szerint az akkori eredmény csapás volt a francia nemzeti büszkeségre és sokkolta az ország bortermelőit.

A mostani eredmény azonban valószínűleg kevésbé lepte meg az egyre komolyabb gondokkal küzdő francia bortermelőket. Az utóbbi időben ugyanis világszerte egyre népszerűbbé váltak az amerikai borok, míg a franciák eladásai csökkentek.

Két kontinensen kóstoltak

Az európai vakkóstolásra, amelynek során a szakértők semmilyen külső jelből nem következhetnek a borok származási helyére, semleges területen, London egyik legrégebbi alkoholkereskedésében került sor.

Az amerikai szakértők a kaliforniai Napa-völgyben kóstolták a jelöletlen üvegekben felszolgált borokat.

"Másodszorra biztos megölnek"

"Le vagyok nyűgözve" - kommentálta a győztes kaliforniai bort Christian Vanneque francia borszakértő, aki a 30 évvel ezelőtti zsűrizésben is részt vett. "Nem tudom ezek után visszamehetek-e Franciaországba. Másodszorra biztos megölnek" - viccelődött a francia szakember.

A mostani visszavágón a szakértők az új borok mellett újra megkóstolták az 1976-ban versenyzett vörösborokat is, hogy megtudják: 30 év elteltével még mindig jobbak-e az amerikaiak. Az eredményből úgy tűnik: igen.

Címlapról ajánljuk

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×