eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. augusztus 31. szombat Bella, Erika
KHAN YUNIS, GAZA - AUGUST 31: Children receive vaccination at Nasser Hospital in Khan Yunis, Gaza on August 31, 2024 as the Palestinian Ministry of Health, in collaboration with the World Health Organization (WHO), the UN Childrens Fund (UNICEF), and the UN Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA), launched a polio vaccination campaign in the Gaza Strip targeting over 640,000 children under the age of 10. (Photo by Hani Alshaer/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Hani Alshaer/Anadolu via Getty Images)

Biztató fejlemény egy háború sújtotta övezetben

Megkezdődött a járványos gyermekbénulás elleni oltási kampány a Gázai övezetben szombaton – közölte a Hamász egészségügyi minisztériumának egyik vezetője az AFP francia hírügynökséggel.

A kampány azután indult, hogy az ENSZ bejelentette a „humanitárius fegyverszünetet”, amelynek célja a gyermekek beoltása a palesztin területen tizenegy hónapja dúló háború ellenére.

„Az egészségügyi minisztérium, az ENSZ palesztinokat segítő alapja (UNRWA), és civil szervezetek szombaton megkezdték a járványos gyermekbénulás elleni oltási kampányt a Gázai övezet középső részén” – közölte Músza Abed, a Hamász-kormány egészségügyi minisztériumának sürgősségi ellátásokért felelős igazgatója.

Nemrégiben diagnosztizálták egy tízhónapos gyermeknél a betegséget a Gázai övezetben, az utóbbi 25 évben ez volt az első ilyen eset.

A Hamász október 7-i Izrael elleni támadása által kiváltott háború miatt az ENSZ 1,2 millió adag, szájon át, cseppek formájában beadandó oltóanyagot szállított palesztin területre. A vakcinát két adagban, egy hónapos időközzel kell beadni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön jelentette be, hogy az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet megállapodott arról, hogy három alkalommal három napra felfüggesztik a harcokat a Gázai övezetben azzal a céllal, hogy az övezet középső, déli és északi részén élő gyerekek megkaphassák a járványos gyermekbénulás elleni védőoltást.

A poliomielitisz vírusa váladékkal érintkezve terjed emberről emberre, és a fertőzött emésztőrendszerében szaporodik. A fertőzöttek 80-90 százaléka tünetmentes, 10-20 százalékban láz, fejfájás, hasi fájdalom, hányinger és hányás vagy torokfájás jelentkezik, de ritkán megjelenhetnek agyhártyagyulladás jelei, és az esetek kevesebb mint 1 százalékában bénulás, melynek mértéke a sérült idegsejtek számától függ, de akár halálos is lehet.

A járványos gyermekbénulás gyógyíthatatlan, de a globális oltókampányoknak köszönhetően szinte az egész világon sikerült megállítani a vírus terjedését és eltüntetni a betegséget. 2022-ben mindössze 30 poliovírusos fertőzést jelentettek a világ három országából, Pakisztánból, Afganisztánból és Mozambikból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×