eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. augusztus 31. szombat Bella, Erika
Nyitókép: Facebook/UNHCR Magyarország

Ágy, kenyér és szappan – itt a friss terv, annyi lehet a menekültek juttatásainak Németországban

Új korszakot nyithat a Németországba érkezett menekültek támogatásában a múlt heti solingeni terrorcselekmény. Az első lépcső a konzervatív ellenzék vezetője, Friedrich Merz és a szociáldemokrata kancellár, Olaf Scholz rendkívüli válságtanácskozása volt, amelyen előzetesen a menekültek befogadásának, illetve az illegális migránsok kitoloncolásának szigorításában állapodtak meg. Ezt követően a kancellár arról döntött, hogy a jövőben mind a CDU/CSU pártszövetség, mind a tartományok vezetővel rendszeres menekültpolitikai konzultációkat folytatnak.

Legfrissebb értesülések szerint a kancellár vezényletével a kormánypártok is szigorító intézkedésekről kezdtek sürgős tárgyalásokat.

Köztudomású, hogy a hárompárti koalíció pártjai, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) közül ezen a téren a pénzügyminiszter, Christain Lindner vezette szabad demokraták számítanak a legkevésbé liberálisnak.

Mindezt most az ARD közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában a miniszter is megerősítette, kezdeményezve, hogy minimálisra csökkentsék a menedékkérők, illetve a kitoloncolásra ítélt menekültek támogatását. Lindner szerint

ez vonatkozik azokra a menekültekre is, akiket a dublini menekültügyi megállapodás értelmében más uniós tagállamoknak kellene be-, illetve visszafogadniuk.

A beszámolók szerint a miniszter javasolta, hogy az érintettek a jövőben ne részesüljenek semmifajta pénzügyi ellátásban, és csakis a legszükségesebb támogatáshoz jussanak. Ennek megfelelően az úgynevezett "dublini menekültek" nem kaphatnak pénzt és nem juthatnak ahhoz a menekültek számára biztosítandó, úgynevezett fizetési kártyához (Bezahlkarte), amelynek létrehozásában a koalíció hónapokkal ezelőtt állapodott meg.

A német tartományok Olaf Scholz kancellárral még az év elején egyeztek meg arról, hogy a menedékkérők állami segélyezésének formájaként bevezetik a szóban forgó kártyát. Ennek lényege, hogy a befogadásra várók a nevükre szóló kártyákra utalt pénzből – havonta mintegy 180 euró – intézhessék németországi vásárlásaikat. Ugyanakkor a kártyáról nem utalhatnak át otthon maradt hozzátartozóiknak, illetve nem utolsó sorban embercsempészeknek.

Az előzetes megállapodás arról szólt, hogy a kártyát nyártól bevezetik. Azóta azonban – mindenekelőtt a felhasználás formái miatt – tornyosultak az akadályok annak tényleges kibocsátása előtt. Lindner szerint ugyanakkor a jövőben csakis természetbeni juttatásokról lehet szó, így szállás biztosításáról, élelmiszerekről és higiéniai eszközökről. Azaz, mint a t-online hírportál fogalmazott,

"ágyról, kenyérről és szappanról".

A "dublini menekültek" a köznyelv szerint azok a személyek, akik általában az EU külső határain lépnek be az unió területére, és menekültként regisztrálják őket. A dublini szabályok szerint az átmeneti segítségnyújtás után az az uniós tagország, ahová az Európába érkezett menekültek először léptek be, köteles be-, illetve visszafogadni őket. A megállapodás szerint tehát a menekülteknek abban az uniós tagországban kell menedékjogot kérniük, amelybe elsőként beléptek.

A pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban az ARD-nek nyilatkozva azt hangoztatta, hogy a jövőben nem részesülhetnének szociális juttatásban azok, akiknek a dublini egyezmény értelmében el kell hagyniuk az országot. Lindner szerint a szóban forgó menekültek a jövőben "nulla eurót" kaphatnak német adófizetőktől. Szociális segélyről nem lehet szó.

"El kell kerülni annak ösztönzését, hogy a menekültek Németországban telepedjenek le"

- fogalmazott a miniszter, aki szerint az egyetlen kivételt a dublini megállapodás értelmében a befogadásra köteles országba történő utazás költségei jelenthetnék.

Linnder javaslata mellett több forrás szerint a kormánypártok már "lázasan" tárgyalnak más tervezett szigorító intézkedésekről, így napirenden szerepel azoknak a menekülteknek a gyorsított kiutasítása is, akiknél fegyvert találnak. Ezt segítené elő az is, hogy a német rendőröket új jogosítványokkal látnák el, Így egyebek között lehetővé tennék a gyanútól független, ad hoc jellegű ellenőrzéseket.

Sürgős napirendi téma az elsősorban hosszú pengéjű kések betiltása is, amit még a május végi mannheimi késes merénylet után Nancy Faeser belügyminiszter indítványozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×