eur:
413.48
usd:
396.47
bux:
78741.84
2024. december 22. vasárnap Zénó
Plates of raw food sit on a table as diners cook them in a pot at a Haidilao hotpot restaurant, operated by Haidilao International Holding Ltd., in Hong Kong, China, on Saturday, Sept. 22, 2018. Haidilao, Chinas biggest hotpot restaurant chain, has raised $963 million after pricing its Hong Kong initial public offering at the top end of a marketed range, according to people with knowledge of the matter. Photographer: Anthony Kwan/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Anthony Kwan/Bloomberg via Getty Images

Nagy zűr nagy Kínában – térdre rogyhat egy komplett iparág

A kínai gazdaságot sújtó gondok sorában most egy újabb ágazat került bajba. Meglepő módon az éttermeknek lett nehéz a sora, de a vendégek egy ideig örülhetnek neki.

Annak ismeretében, hogy a kivándorló kínaiak világszerte virágzó éttermeket építettek fel, meglepő a hír: otthon válságba került az éttermi ágazat. A legnagyobb városokban egyre nehezebb nyereségesen vinni az üzletet, aminek nyomán egyesek árháborúba kezdtek, hogy visszacsábítsák a vendégeket.

Az egyik érintett város Sencsen, ahol egy 32 éves vállakozó, Liao öt étterméből négyet volt kénytelen bezárni. A nő történetét a South China Morning Post nevű hongkongi lap írta meg. „A fennmaradó egy étteremben leszállítottam az árakat. Most az egész éttermi ágazat rákényszerített árháborút vív” – mondta a fiatal tulajdonos.

A gazdasági bajokat nagyon megérzi a kínai vendéglátóipar. Pekingben, az első hat hónapban az évi 2 millió yüanos forgalomnál többet termelő helyek forgalma 180 millióra, azaz kevesebb, mint a tizedére esett. (Amerikai dollárban kifejezve: 280 ezerről 25 ezerre.)

Sok esetben a haszon immár mindössze 0,37 százalék. Sanghajban, az ország korábban pörgő üzleti metropoliszában még rosszabb a helyzet.

A vendégcsalogató árháború közepette már elhangzottak figyelmeztetések, hogy a kormánynak és az ágazati szerveknek kéne közbelépni és megóvni a kisebb vállalkozásokat.

„A fogyasztók visszafogják magukat, mert alacsonyabb fizetésekkel és bizonytalansággal számolnak. Emiatt kevesebbet költenek élelmiszerre” – mondta a Kuangtung Reformszövetség nevű intézet elnöke, Peng Peng.

Március óta enyhén szólva lanyha a kiskereskedelmi forgalom Kínában, ahol viszont közel másfél éve 0 százalékos az infláció. Ez pedig egy másik veszélyt, a defláció megjelenését hordozza magában. A vezető kínai ételkiszállító portálon a Meituanon immár 990 forintnak megfelelő összegért is lehet hamburgert rendelni, egy egész grillcsirke pedig még olcsóbb. A helyi Starbucksban is megjelent a 990 forintnak megfelelő árú menü, ami a normál ár fele.

„Azok az éttermek, amelyek tovább tudják elviselni az árengedményeket, általában a nagyobb láncok, nagyobb franchise-, raktár- és beszállítói hálózattal. Az ilyen verseny viszont pusztító a kisvállalkozóknak” – mondta egy magát Eric-ként megnevező 33 éves tulajdonos a nyugati Csungking városban. „Én soha nem fogok engedni az árból, az már amúgy is fair, csak többet veszítenék” – mondta makacsul.

De nem csak a kisvállalkozók veszítenek. A geopolitikai feszültség ellenére Kínában jelenlévő tajvani lánc, a Din Tai Fung közölte: októberre bezárja 14 éttermét. Korábban 74 nagyobb élelmiszer- és italcég már bezárta 400 üzletét.

Címlapról ajánljuk
VOSZ: a munkaerőpiaci helyzet javulása a nyugdíjas munkavállalóknak köszönhető

VOSZ: a munkaerőpiaci helyzet javulása a nyugdíjas munkavállalóknak köszönhető

Az elmúlt években a munkaerő-piaci aktivitást jelentős részben növelte a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása, évente ugyanis körülbelül 15 ezer olyan friss nyugdíjas van, aki az ellátása mellett tovább dolgozik – mondta az InfoRádióban a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese. A VOSZ támogatja azt, hogy minél többen – erejüktől függően – akár csak heti két napban dolgozzanak nyugdíj mellett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.12.22. vasárnap, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×