eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Sártengerben gázol egy férfi az áradás sújtotta Sahrak Muhadzsirin faluban, az észak-afganisztáni Baglán tartományban 2024. május 12-én. A természeti katasztrófában legkevesebb 300-an vesztették életüket, és sokan megsérültek.
Nyitókép: MTI/EPA/Szamiullah Popal

Rendkívüli segélyakciót hirdettek az Ökumenikusok

Rendkívüli segélyakcióval segíti az afganisztáni árvíz károsultjait az Ökumenikus Segélyszervezet. Bálint Gábor, a segélyszervezet humanitárius szakértője elmondta, 25 helyi munkatársuk kezdte meg a humanitárius program koordinálását, a felméréseket és a leginkább érintett háztartások kiválasztását.

Az ökumenikusok a Mazari-Sarifban található afganisztáni központjuk irányításával hétfőn területi irodát nyitottak Baghlan tartományban, ahol a május 10-i és 11-i villámárvizek a legnagyobb pusztítást végezték. Az új irodában 25 helyi munkatárs kezdte meg a humanitárius program koordinálását, a felméréseket és a leginkább érintett háztartások kiválasztását.

„Rögtön megtettük azokat a lépéseket, amiket ilyenkor meg kell tenni. Kollégáinkon túl kapcsolatba lépünk a helyi katasztrófavédelmi szervekkel, illetve egyéb helyi hatóságokkal, valamint más nemzetközi szervezetekkel, hogy egyáltalán felmérjük azt, hogy hogyan tudjuk megközelíteni a helyszínt, mekkora károk történtek, és hogy mi az, amire szükség van” – mondta az InfoRádióbn Bálint Gábor.

Afganisztán a világ egyik legszegényebb országa, egyben politikailag is rendkívül labilis állam. Arra a kérdésre, hogy hogyan tudnak együttműködni a hatóságokkal, és kik tudnak segíteni mondjuk a segélyek eljuttatásában az elmosott utakon, a humanitárius szakértő kifejtette: a tálib hatalomátvételt követően az Ökumenikus Segélyszervezetnek sikerült „megfelelő” kapcsolatot kialakítania az új kormányzattal, mind országosan, mind pedig helyi szinteken.

„Azt tapasztaljuk, hogy kifejezetten a humanitárius segélyezésben, az emberek megsegítésében, különösen egy katasztrófahelyzetben abszolút partnerek tudnak lenni. Ilyen helyzetben nagyon nehéz az elzárt területeket megközelíteni, így a feladatok egy részét a helyi hatóságok látják el.”

A katasztrófa által érintett területeken, legalábbis ott, ahol az ökumenikusok dolgoznak, momentán minden olyan termék – például élelmiszer – elérhető, amire szükség lehet, illetve Bálint Gábor tudomása szerint érkeztek az országba bizonyos egészségügyi felszelések – speciális eszközök, gyógyszerek –, amikkel elejét lehet venni az olyan betegségeknek, amik felbukkanására számítani lehet ilyen helyzetekben. Elmondása szerint

a legnagyobb probléma, hogy az emberek mindenüket elveszítették,

így elsősorban a lakhatást kell megoldani, továbbá az alapvető létfeltételek biztosítását (tiszta ivóvíz, megfelelő higiéniás körülmények, élelmiszer).

A későbbiekben aztán olyan programokat kell majd indítani, amik az emberek megélhetését biztosítják, hiszen nagyon sok mezőgazdasági terület semmisült meg, és rengeteg állatállomány pusztult el – jegyezte meg a szakértő.

Az Ökumenikus Segélyszervezet köszöni és nagyon hálás azért, ha a magyar lakosság is kapcsolódik a szolidaritási akcióhoz. Az adományozásról a www.segelyszervezet.hu lehet tájékozódni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×