eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Sártengerben gázol egy férfi az áradás sújtotta Sahrak Muhadzsirin faluban, az észak-afganisztáni Baglán tartományban 2024. május 12-én. A természeti katasztrófában legkevesebb 300-an vesztették életüket, és sokan megsérültek.
Nyitókép: MTI/EPA/Szamiullah Popal

Rendkívüli segélyakciót hirdettek az Ökumenikusok

Rendkívüli segélyakcióval segíti az afganisztáni árvíz károsultjait az Ökumenikus Segélyszervezet. Bálint Gábor, a segélyszervezet humanitárius szakértője elmondta, 25 helyi munkatársuk kezdte meg a humanitárius program koordinálását, a felméréseket és a leginkább érintett háztartások kiválasztását.

Az ökumenikusok a Mazari-Sarifban található afganisztáni központjuk irányításával hétfőn területi irodát nyitottak Baghlan tartományban, ahol a május 10-i és 11-i villámárvizek a legnagyobb pusztítást végezték. Az új irodában 25 helyi munkatárs kezdte meg a humanitárius program koordinálását, a felméréseket és a leginkább érintett háztartások kiválasztását.

„Rögtön megtettük azokat a lépéseket, amiket ilyenkor meg kell tenni. Kollégáinkon túl kapcsolatba lépünk a helyi katasztrófavédelmi szervekkel, illetve egyéb helyi hatóságokkal, valamint más nemzetközi szervezetekkel, hogy egyáltalán felmérjük azt, hogy hogyan tudjuk megközelíteni a helyszínt, mekkora károk történtek, és hogy mi az, amire szükség van” – mondta az InfoRádióbn Bálint Gábor.

Afganisztán a világ egyik legszegényebb országa, egyben politikailag is rendkívül labilis állam. Arra a kérdésre, hogy hogyan tudnak együttműködni a hatóságokkal, és kik tudnak segíteni mondjuk a segélyek eljuttatásában az elmosott utakon, a humanitárius szakértő kifejtette: a tálib hatalomátvételt követően az Ökumenikus Segélyszervezetnek sikerült „megfelelő” kapcsolatot kialakítania az új kormányzattal, mind országosan, mind pedig helyi szinteken.

„Azt tapasztaljuk, hogy kifejezetten a humanitárius segélyezésben, az emberek megsegítésében, különösen egy katasztrófahelyzetben abszolút partnerek tudnak lenni. Ilyen helyzetben nagyon nehéz az elzárt területeket megközelíteni, így a feladatok egy részét a helyi hatóságok látják el.”

A katasztrófa által érintett területeken, legalábbis ott, ahol az ökumenikusok dolgoznak, momentán minden olyan termék – például élelmiszer – elérhető, amire szükség lehet, illetve Bálint Gábor tudomása szerint érkeztek az országba bizonyos egészségügyi felszelések – speciális eszközök, gyógyszerek –, amikkel elejét lehet venni az olyan betegségeknek, amik felbukkanására számítani lehet ilyen helyzetekben. Elmondása szerint

a legnagyobb probléma, hogy az emberek mindenüket elveszítették,

így elsősorban a lakhatást kell megoldani, továbbá az alapvető létfeltételek biztosítását (tiszta ivóvíz, megfelelő higiéniás körülmények, élelmiszer).

A későbbiekben aztán olyan programokat kell majd indítani, amik az emberek megélhetését biztosítják, hiszen nagyon sok mezőgazdasági terület semmisült meg, és rengeteg állatállomány pusztult el – jegyezte meg a szakértő.

Az Ökumenikus Segélyszervezet köszöni és nagyon hálás azért, ha a magyar lakosság is kapcsolódik a szolidaritási akcióhoz. Az adományozásról a www.segelyszervezet.hu lehet tájékozódni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×