eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Munkások az M3-as metróvonal felújítás alatt lévő Újpest-városkapu és Gyöngyösi utca megállói között 2018. augusztus 30-án. A tavaly év végén kezdődött felújítási munkálatok során megújul a 3-as metróvonal északi szakaszán az Újpest-központ, az Újpest-városkapu, a Gyöngyösi utca, a Forgách utca, az Árpád híd és a Dózsa György út metróállomás. A munkálatok várhatóan 2018 végéig tartanak.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Tarlós István: március végére zavartalan lehet a 3-as metró közlekedése

Várhatóan 2021-re létrejöhet az elektronikus jegyrendszer is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a főpolgármester. Tarlós István beszélt egyebek között a budapesti drogprevencióról és a főváros idei költségvetéséről is, amely szerinte egyensúlyban van, a hiány kezelhető.

Nincs olyan információm sem a kivitelezőktől, sem a projektigazgatóságtól, amely alapján arra lehetne számítani, hogy nem indul meg az utasforgalom március végén - mondta a 3-as metró felújításáról Tarlós István. Hozzátette, várhatóan 2021-re létrejöhet az elektronikus jegyrendszer, amelynek eddigi kezelése Budapest főpolgármesterének megfogalmazása szerint nem a BKK legsikeresebb beruházása.

A főpolgármester a főváros idei, szerdán elfogadott költségvetéséről elmondta, hogy az egyensúlyban van a keletkezet hiány is kezelhető.

Mint mondta, 386 milliárd a költségvetési főösszeg, de ebben az egészségügy és az oktatás nincs még benne. Ezt nagyrészt a 266 milliárd forint bevétel mellett az önkormányzat birtokában lévő értékpapírokból és korábbról fennmaradt tartalékból fedezik majd. Tarlós István elmondta, hogy a hiány így 66 milliárd forint lesz, amelyet hitelből egyenlítenek ki.

Tarlós István arról is beszélt, hogy Budapest helyzetén javítana, ha nagyobb mértékben részesülne a fővárosban megtermelt személyi jövedelemadóból. A főpolgármester az idegenforgalmi adó lehetőségét is felvetette a kormányfőnek.

Tavaly ősszel, szeptemberben, októberben a miniszterelnöktől nekem összességében 107 milliárd forintot sikerült szerezni a városnak

– tette hozzá a főpolgármester.

A főváros komoly változásokat szeretne elérni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működése közben keletkező zajterheléssel kapcsolatban, mert az súlyosan érinti néhány kerületet – mondta a főpolgármester. Mint mondta: szeretnék elérni, hogy a mély alvás időszakában, éjfél és 5 óra között teljes repülési tilalmat vezessenek be.

A reptérnek Tarlós István szerint változtatnia kellene a zajmérés módszerén, illetve a zajszint ellenőrzését a Közlekedési Hatóságra bízná az önkormányzat.

A repülési vonalat pedig Vecsés felé módosítaná a főpolgármester.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén melyek voltak a legfontosabbak napirendi pontok. Mint mondta, szó volt:

  • a Lánchíd felújításáról
  • a BKV járműcseréjének folytatásáról
  • az új közlekedési múzeumról
  • az Eiffel Műhelyházról
  • az Országos Levéltár elhelyezéséről
  • az MTK sportlétesítményéről

Az ülésen felállítottak egy kodifikációs és – a miniszterelnök jóváhagyásával – egy közbeszerzési törvény módosítását előkészítő munkacsoportot. Tarlós István javasolta a jogszabály, mert az most "károkat okoz, hasznot nem hoz, a folyamatokat lassítja”.

A Budapest 2030 hosszútávú fejlesztési kormányzati és fővárosi fejlesztési terv véglegesítését is tárgyalták, emellett Gulyás Gergely miniszterrel leltárt készítettek, három kategóriába sorolták a budapesti fejlesztéseket.

Lesznek, amelyeket csak a főváros bonyolít le, olyanok, amiken a főváros és a kormányzat közösen dolgozik, illetve lesznek állami beruházások is.

Sokkal radikálisabb és operatívabb lépésekre van szükség – hangsúlyozta a drogprevencióról szólva a főpolgármester. Mint mondta, a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum létrehozásával a cél, hogy az iskolákban és azok környékén visszaszoruljon a droghasználat. Hozzátette, a fórum feladatait, célkitűzéseit, működési rendjét, valamint a munkájában résztvevők körét a fővárosi közgyűlés következő ülésen mutatja be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×