eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A világ legnagyobb utasszállító gépe áll a betonon, Budapesten. Az Airbus A380-ast a német Lufthansa hozta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Két példa a ferihegyi zajterhelés csökkentésére

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében lévő kerületek azt szeretnék elérni, hogy éjjel csak havária helyzetben szállhassanak fel és le a gépek a ferihegyi kifutópályákon – erősítette meg a XVIII. kerületi polgármester. Az ügyben Tarlós István főpolgármester is tett lépéseket. A Budapest Airport jelezte: üdvözöl minden olyan javaslatot, amely hozzásegít a repülőtér és a környéken lakók harmonikus együttéléséhez.

A 2018. augusztus 16-i eljárás felülvizsgálatát szeretnék kikényszeríteni Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől – mondta Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere. Fontos lenne a környéken élők élethelyzetét visszaállítani, közelíteni az eredetihez, „nem lehetséges az, hogy ezt a zajterhelést elviseljék” – tette hozzá.

Ezen kívül még az éjszakai repülés tilalmával kapcsolatban szeretne „mindenféleképpen előre lépni”. Mint mondta: szükség van a változtatásra ahhoz, hogy a kerületi családi házak kertjeit és teraszait életvitelszerűen használhassák a lakók. Éjfél és reggel 5 óra között semmilyen repülést – kivéve a havária helyzetet – nem lehetne végrehajtani a város felett.

„Azt gondolom, hogy senki nem örülne annak, hogyha éjszaka ötször kiabálnának bele a fülébe és azután alhatna vissza”

– fogalmazott a polgármester.

„A Budapest Airport üdvözöl minden olyan javaslatot, amely hozzásegít a repülőtér és a környéken lakók harmonikus együttéléséhez. A Budapest Airport és a HungaroControl hosszú évek óta arra törekszik, hogy – a repülés biztonságának követelményeit figyelembe véve - csökkentse a főváros lakóinak a repülési zajból eredő terhelését. Szakértőink rendelkezésre állnak minden ésszerű javaslat megvitatására és megvalósítására” - közölte az InfoRádió érdeklődésére Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója.

Nemzetközi példák

Hosszú távon csak törvényi szabályozással lehet csökkenteni az éjszakai repülés miatti zajszennyezést a ferihegyi repülőtéren - mondta az InfoRádiónak az AIRportal.hu légiközlekedési szakportál főszerkesztő-helyettese.

Körtvélyes Tivadar két példát említett. Varsóban este 11 és reggel 5 között egyáltalán nincs repülés, nincs életben kvóta. Prágában a budapestihez hasonló szabályozás van érvényben, de plusz pénzt kérnek azokért a fel- és leszállásokért, amelyeket éjszaka, illetve a nagyobb zajkibocsátással működő repülőgépekkel teljesítenek. Ez itthon is megoldást jelentene a kezdetekben – tette hozzá.

A régióban egyedül Budapesten van nagyobb forgalom éjfél és reggel 6 óra között, és ezt a Wizz Air használja ki leginkább – mondta a szakíró.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×