eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Washington kemény bírálatot küldött a kormánynak

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége után a washingtoni külügyminisztérium bírálta a magyar civiltörvényt. A kormányszóvivő visszautasította a vádakat.

Az amerikai külügyminisztérium honlapján állásfoglalás jelent meg a múlt héten elfogadott civiltörvényről.

„Az Egyesült Államokat nyugtalanítja, hogy a magyar parlament olyan törvényt fogadott el, amely

igazságtalan módon terheli és célozza a magyar civil társadalmat,

amely a korrupció ellen harcol és védi a szabadságjogokat. Azzal, hogy a külföldről támogatott szervezeteket olyan színben tünteti fel, mint amelyek a magyar társadalom ellen cselekszenek, a törvény gyengíti a magyarok képességét arra, hogy szerveződjenek, aggályaikat legitim és demokratikus formában fogalmazzák meg. Ha a törvény hatályba lép, azzal

Magyarország újabb lépéssel távolodik el az Európai Unió és a NATO központi értékei melletti elkötelezettségtől”

- írták.

A jogszabály szerint a civil szervezeteknek regisztráltatniuk kell magukat, ha legalább 7,2 millió forintot kapnak külföldről. A törvény jövő kedden lép hatályba.

A kormányszóvivői iroda reagálásában azt írta: „az amerikai külügyminisztérium nyilatkozata újabb éles példája a kettős mércének, hiszen

Amerikában sokkal szigorúbb törvény van érvényben,

mint Magyarországon. Az USA-ban a Soros-szervezetek soha nem csinálhatnák azt, amit Európában.”

A közlemény szerint a „külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény kapcsán kezdettől zajlik a Soros-szervezetek hathatós közreműködésével egy hazug, dezinformációs kampány a nemzetközi médiában. Sajnálattal látjuk, hogy még az amerikai Külügyminisztériumot is sikerült megtéveszteni. Ha hiteles képpel rendelkeznének a már kihirdetett törvényről, akkor tudnák, hogy a magyar törvény éppen amerikai mintára – a Fara-törvény, azaz a külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvény (Foreign Agents Registration Act) alapján – született, de jóval enyhébb annál.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×