eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

"Ég a Gyuri!" - tüntetések országszerte 1.

Ismét országszerte tartottak demonstrációkat, amelyeken kivétel nélkül a miniszterelnök lemondását követelték. A tüntetéseket kiváltó Gyurcsány-beszéd mellett kedvelt "hallgatnivaló" volt az "aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop, hazudni, csalni csúnya dolog" szövegű Beatrice-dal is. Számos helyen ígéretet tettek arra: estéről-estére folytatják a demonstrációkat.

Szombathely

Szombathelyen a város szocialista polgármesterének, Ipkovich Györgynek a választási plakátját is elégették kedden este a Gyurcsány-kormány lemondását követelő tüntetők. "Ég a Gyuri!" - kiabálták néhányan, amit derültséggel fogadott a tömeg.

A demonstrálók kézi hangosbeszélőn keresztül mondtak rögtönzött véleményeket a kormány munkájáról, saját megélhetési problémáikról. "Ha Gyurcsány Ferenc egyedül fel tud nevelni 70 ezer forintból három gyereket, ki tudja fizetni belőle a villanyszámlát, a gázszámlát és még ruházkodásra is futja, akkor gratulálni fogok neki" - mondta egy középkorú nő.

Az MTI értesülése szerint tiltakozó demonstrációkat szerveztek Vas megyében Körmenden és Sárváron is.

Szekszárd

Szekszárd belvárosában a Garay-szobor körül gyülekeztek az emberek zászlókkal és gyerekekkel, a kormány és Gyurcsány Ferenc lemondását követelve. A mintegy 600-800 fős tömegből sorban más-más szószóló lépett fel a szobor talapzatára és mondta el gondolatait, majd énekeltek vagy skandálták: "mondjon le!".

A szervezők szerint levelet fogalmaznak a helyi és országgyűlési szocialista képviselőknek, hogy határolódjanak el pártvezetésüktől, vagy mondjanak le. Ezt a tömeg hangos rivalgással erősítette meg.
"Gyalázatos, undorító, rabló, csaló, áruló, nyavalyás" kiabálták a szónokok a Gyurcsány Ferenc nevének betűiből fabrikált mondókát az arra haladó autók tülkölése közepett.

Szolnok

Közel ezren követelték Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya lemondását kedden Szolnokon, a Kossuth téren. A szervező Szandaszőlősi Polgári Kör már a tiltakozó megmozdulás kezdetén kinyilvánította, hogy elhatárolódnak minden erőszaktól, elítélik a Magyar Televízió székházának megostromlását, annak ellenére, hogy tudják, az indulatokat a "gyurcsányi hazugságáradat" váltotta ki.

A tömegben jó néhányan nemzeti színű, ketten-hárman Árpád-sávos zászlókat lengettek. A tüntetők egy része táblával érkezett, amelyeken többek között az "Ezt elkúrtátok!", A kormánynak mennie kell!", valamint a "Vörös báró térdre a nép előtt!" feliratok voltak olvashatók. Egy tüntető helységnévtáblát festett, amelyen Gyurcsány nevét piros vonallal húzta át átlósan.

Salgótarján

Salgótarjánban mintegy 200 tüntető követelte Gyurcsány Ferenc lemondását, akiket sms-ben hívtak a város főterére.

A rendezvényen két önjelölt szónok is a tüntetők elé állt, egyikük szerint "ideje, hogy elszabaduljon már valami, ők milliárdokat csaltak el, és azt vádolják, aki két ablakot bevert", másikuk kikérte magának, hogy valaki trágár szavakkal szóljon Magyarországról és a magyarokról.

Több autó tülkölésétől kísérve az emberek azt skandálták, "Elkúrtad", "Vesszen Gyurcsány", "Hajrá Magyarország", "Ébresztő", egy csoport pedig az "aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop, hazudni, csalni csúnya dolog" szövegű Beatrice-dalt énekelte.

Székesfehérvár

Székesfehérváron mintegy 800 ember követelte Gyurcsány Ferenc lemondását. A történelmi belváros központjában, Szent István szarkofágjától néhány méternyire tartott demonstráción nemzeti színű zászlókat, "Fejétől bűzlik a hal!", "Táncolj Fletó, búcsúbuli!" feliratú táblákkal felvonulók előbb részleteket hallgattak meg Gyurcsány Ferenc Balatonőszödön elmondott beszédéből.

A tüntetés szónokait gyakran megszakította a kormányfő lemondását követelő "Mondjon le!", "Takarodjatok!" "Húzzatok el" skandálás. Néhány bekiabáló a köztársasági elnök lemondását is követelte, egy-két hang a város polgármesterét és szocialista országgyűlési képviselőjét hibáztatta, amiért részese volt a "hazugsággyárnak".

A demonstráció befejezéseként kinyilvánították, hogy esténként mindaddig összegyűlnek, amíg le nem mond Gyurcsány Ferenc és kormánya.

Debrecen

Békés, de kitartó, a miniszterelnök eltávolítását eredményező demonstrációra szólította fel több mint máséfezres hallgatóságát Kósa Lajos, Debrecen polgármestere kedden este a város főterén.

Kósa Lajos reményét fejezte ki, hogy most a magyarok elég elszántak lesznek ahhoz, hogy "ezt a harcot végigvigyék", s az ország egységesen áll ki, legyen jobb-, vagy baloldali amellett, hogy nem kell a Magyar Köztársaságnak hazug miniszterelnök.

A többórás debreceni demonstráció idején egyébként sűrűn skandálta a tömeg, hogy "Gyurcsány takarodj!", hogy "a miniszterelnök mondjon le!". A szónokok mind kilátásba helyezték, hogy addig fognak tiltakozni mindennap, amíg Gyurcsány Ferenc nem távozik a posztjáról.

Zalaegerszeg és Nagykanizsa

Zalaegerszegen mintegy 250-280 fő gyűlt össze a Dísz téren, ahol bárki elmondhatta véleményét egy mikrofonnál. Az elmúlt évek politikáját bíráló felszólalók egyike szerint "nem a kisnyugdíjúak és minimálbéren élők költötték el az ország pénzét, hanem gazdagodó milliomosok meg a sokáig elhallgatott pazarló gazdálkodás".

A felfokozott indulatoktól és durva hangoskodástól mentes megyeszékhelyi gyűlésnél valamivel "élénkebb" volt a csaknem egy időben zajló nagykanizsai. A helyszínen tartózkodó újságírók közlése szerint előbb a városháza előtti Erzsébet téren találkozott, majd a Trianon-emlékműhöz vonult a 350-400 tiltakozó.

Mindkét zalai városban naponta-kétnaponta ismétlődő, hasonló tiltakozást helyeztek kilátásba a résztvevők.

Sárospatak és Sátoraljaújhely

Sárospatakon és Sátoraljaújhelyen is több százan tüntettek, mindenhol rendbontás nélkül zajlott a demonstráció. Sátoraljaújhelyen beszédet mondott Szűrös Mátyás, volt ideiglenes köztársasági elnök, aki kijelentette: Gyurcsány Ferenc nem méltó az ország vezetésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vízilabda élőben: Magyarország–Franciaország

Vízilabda élőben: Magyarország–Franciaország

A házigazda franciák ellen mutatkozik be a magyar férfi válogatott a vízilabda-tornán. Nem lesz könnyű mérkőzés, a franciák sokat fejlődtek az elmúlt időszakban, a legutóbbi vb-n, Dohában, kiejtették a magyar csapatot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×