eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Spanyolok átmennek a spanyol oldalon lévő La Línea de la Concepciónból Gibraltárba dolgozni 2018. november 20-án. Spanyolország nem szavazza meg a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet jelenlegi formájában, mert az nem tisztázza Spanyolország és a brit gyarmat Gibraltár jövőbeli kapcsolatát.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/A.Carrasco Ragel

Fokozhatja a gibraltári konfliktust a brexit

Ismét feszültség van Gibraltár körül Spanyolország és Nagy-Britannia között. A felek eltérően ítélik meg azt a hétvégi incidenst, amelynek során egy spanyol hadihajó jelent meg a brit fennhatóságú parányi terület közelében és egyes állítások szerint távozásra akart kényszeríteni kereskedelmi hajókat.

A kardcsörtető brit bulvárlap, a Daily Express szerint „Felrobbant a gibraltári veszekedés”, mert Spanyolország szerint jogosan manőverezett hadihajója a sajátjának tekintett felségvizeken. A lap és a gibraltári kormány szerint azonban valójában behatolt a gibraltári vizekre és megpróbált távozásra bírni ott horgonyzó kerekedőhajókat. Ezt követően megjelent a brit haditengerészet, aminek nyomán a spanyol hadihajó távozott.

Annyi bizonyos, hogy a brexit közeledtével növekszik a feszültség a két NATO-szövetséges között a stratégiai fontosságú kikötő miatt,

amely az Afrika és Európa közti keskeny szorost ellenőrzi.

A spanyol kormány szerint a hadihajójuk által távozásra felszólított polgári hajók spanyol vizeken horgonyoztak és ezzel veszélyeztették a tengeri közlekedést. Madrid szerint eleget tettek a felszólításnak és továbbindultak.

Nem, ez nem így volt – állítja a gibraltári kormány, amely „gyerekesnek, Don Quijote-t idézőnek és a szabályokon alapuló nemzetközi rendet aláásó lépésnek” állította be a spanyolok akcióját.

„Nem fogják Gibraltár népét ijesztgetni sem most, sem március 29. után” – mondta Fabian Picardo, a miniállam első minisztere a brexit dátumára utalva. Gibraltár, amely határozottan az EU-ban való maradásra szavazott a 2016-os brit népszavazás idején épp az EU-tag Spanyolország által érzi magát fenyegetve – mivel Madridban még mindig úgy tartják, hogy a britek egy trükkel szerezték meg tőlük a kikötőt az 1700-as években.

A brit kormány közben egy újabb verziót fogalmazott meg:

„nem történt behatolás a gibraltári vizekre. Biztosak vagyunk a szuverenitásunkban. Bármely behatolás annak megsértése, de nem fenyegeti azt”

– fogalmazott a konfrontatív nyelvezetet kerülve a brit kormány szóvivője.

Gavin Williamson brit védelmi miniszter, akit sokan a brit kormányban is egy népszerű sorozat gyerekes és botcsinálta katonájához, Pike közlegényhez hasonlítanak, viszont korábban felvetette, vágjanak vissza a spanyoloknak. Például paintball festékpatronokkal lövöldözzenek a spanyol hadihajókra, ha túl közel jönnek, vagy a brit haditengerészet jelenjen meg a Gibraltárhoz hasonló, észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta vizeinél.

A brit EU-tagság éveiben is volt feszültség „a Sziklának” is nevezett terület miatt a két ország között, de a brexit közeledtével ezek a feszültségek fokozódhatnak.

Madrid például elérte, hogy megvétózhassa azt, hogy a britek szabályozott kilépése esetén a rendelkezések vonatkozhassanak-e Gibraltárra. Pedro Sanchez leköszönő és előrehozott választásokra készülő miniszterelnök azt is jelezte: Spanyolország nem adta fel reményét, hogy visszaszerezze a szuverenitást Gibraltár felett. Felvetette azt is: a két ország közösen irányítsa a félszigetet. Ezt azonban a gibraltári lakosság elveti, a britek pedig támogatják őket ebben.

Madrid kis győzelmének könyvelik el ugyanakkor, hogy az EU „a brit korona gyarmatának” minősítette a területet – ami felháborodást váltott ki Londonban – ahol úgy fogalmaztak: Gibraltár nem gyarmat, hanem az Egyesült Királyság családjának része, amely érett és modern alkotmányos viszonyt ápol vele”. A spanyolok szerint viszont az EU által elfogadott szöveg jogalapot teremt területi igényükre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×