eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését (Brexit) ellenző tüntetők egyike Theresa May brit miniszterelnöknek öltözve egy Titanic című film egyik jelenetét adja elő a brit parlament épületénél 2019. január 15-én. A brit parlament alsóháza ezen a napon szavaz a brit európai uniós tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodásról.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Miroslav Lajčák: nincs értelme a haláltusa elnyújtásának

A szlovák külügyminiszter szerint az Európai Unió a brexittel összefüggésben világosan kinyilvánította, hogy a labda most a brit térfélen pattog, és Londonnak meg kell mondania, mit akar. Az EBESZ soros elnöke hozzátette: Szlovákia olyan törvényt készít elő, amely garantálja a polgárok jogállásának kölcsönösségét.

Szlovákia külügyminisztere sajnálatát fejezte ki a keddi szavazás miatt, a Londonnak felajánlott politikai garanciákat azonban fairnek tartja. "A huszonhét tagállam megegyezett és támogatta ezt a megállapodást, a brit fél ugyanakkor kinyilvánította, hogy a rendezetlen kiválást is ellenzi" - fogalmazott Miroslav Lajčák. Megerősítette, hogy

a megállapodás nélküli kiválásra a szlovák kormány is felkészül.

Ennek kapcsán beszélt egy törvényjavaslatról, amely rendezne néhány gyakorlati kérdést, elsősorban pedig az állampolgárok azonos jogait garantálná.

A miniszter szerint Nagy-Britanniának már nem maradt sok lehetősége.

"A megállapodást elutasították, nem tudom, minek kellene történnie ahhoz, hogy ugyanezt a megállapodást elfogadják. A különbség óriási volt, nagyobb, mint amit bárki megjósolhatott volna”

– fűzte hozzá. A szlovák diplomácia vezetője úgy véli, a kemény brexitért feleslegesen nagy árat kellene fizetnünk. Egy korábbi, Londonba tett látogatása során azt tapasztalta, hogy a brit társadalom mélyen megosztott, és szerinte az eredménytől függetlenül megosztott is marad.

Miroslav Lajčák nem zárta ki, hogy a brexitet elhalasztják, de úgy véli, a brit félnek ezt meg kellene indokolnia. Hozzáfűzte, hogy nincs értelme a haláltusa elnyújtásának.

Szerinte az sem lenne megoldás, ha nyomást gyakorolnának Brüsszelre, hogy fújjon visszavonulót,

és olyan megállapodást kínáljon fel, amely előnyösebb lenne Nagy-Britannia számára, de kevésbé előnyös az Európai Unió szempontjából.

A megállapodás újbóli megnyitását Miroslav Lajčák azért is kizártnak tartja, mert annak létrehozása transzparens módon történt, ezen kívül pedig kiegyensúlyozott egyezményről van szó, vagyis egyforma mértékben tartalmaz jogokat és kötelességeket.

A külügyminiszter szerint az unió segítőkészsége Nagy-Britanniával szemben abban is megnyilvánul, hogy a megállapodás elfogadásával fair szabályokat akar lefektetni, és nem akar csak úgy elszakadni.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×