eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Pozsony a kettős minőségű élelmiszerek gyártóit büntetné

Pozsony a kettős minőségű élelmiszerek gyártóit büntetné

Gabriela Matečná szlovák földművelésügyi miniszter üdvözli, hogy az Európai Bizottság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok közé fogja sorolni az ugyanolyan csomagolásban árult termékek eltérő minőségét. Věra Jourová uniós biztos a napokban jelentette be, a bizottság lehetőséget ad a fogyasztóknak, hogy tömegesen pereljék a kettős minőségű termékeket gyártókat.

Gabriel Matečná szlovák agrárminiszter kijelentette, a szlovákiai fogyasztóknak ugyanolyan joguk van a minőséghez, mint minden más uniós ország polgárainak. A tárcavezető szerint ha a kettős minőségű élelmiszerek forgalmazását a tisztességtelen kereskedelmi magatartás körébe sorolják, akkor a forgalmazók szankcionálása sem marad majd el.

„Az Európai Bizottság a saját tesztelései során is megállapította, hogy valóban eltér egyes élelmiszerek minősége. Ez azt jelenti, hogy vélhetően a büntetést sem ússzák meg a gyártók” – jegyezte meg a szlovák agrárminiszter. Matečná leszögezte, hogy a multinacionális vállalatok az Európai Unión belül meghirdetett minőséget kötelesek megőrizni, nem szállíthatnak néhány tagországba alacsonyabb minőségű termékeket.

Martin Fecko, a Szabadság és Szolidaritás képviselője szerint az élelmiszerek kettős minőségének leleplezése rámutatott, miféle partnerként is tekint az Európai Unió Szlovákiára.

„A minisztérium most lefutotta a kötelező köröket, de ez így természetes, mert mindenkinek védelmeznie kell a saját polgárai érdekeit. Örülök, hogy ebben az ügyben több ország is összefogott” – fogalmazott az ellenzéki politikus, és úgy véli, a hazai élelmiszer fogyasztására való nevelést már kora gyermekkorban el kell kezdeni.

Az Európai Unió országaiban forgalmazott élelmiszerek eltérő minőségének ügye azután robbant ki, hogy beigazolódott, egyes termékeket gyengébb minőségben forgalmaznak az unió keleti tagállamaiban, mint a nyugatiakban. A Pozsonyban vásárolt halrudacskákban például kevesebb volt a hal, mint az ugyanolyan márkanév alatt kapható Bécsben vásárolt termékben. De hasonló eltéréseket észleltek más élelmiszerek, például a tea, a narancslé vagy a kávé esetében, és bizonyos tisztítószerek, mosóporok vizsgálatakor is.

A cseh Věra Jourová, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa most azt javasolta, hogy sorolják a tisztességtelen kereskedelem körébe, ha egy gyártó ugyanazt a terméket az egyik országban alacsonyabb minőségű kivitelben forgalmazza, mint egy másikban.

Jourová bejelentette: ez év áprilisára elkészül az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjában fejlesztett módszertan, amelyet legalább 16 tagállam és az érdekelt felek is támogatnak. Ez teszi lehetővé az összehangolt kampány indítását májusban. A kémiai és szenzoros ellenőrzést jelentő minőségvizsgálat olyan termékeket fog érinteni, melyek a legtöbb tagállamban forgalomban vannak. A vizsgálatok eredményét várhatóan az év végéig közzéteszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×