eur:
393.32
usd:
361.21
bux:
0
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland

Hatalmas útkorszerűsítésbe kezd Németország

Aki autójával ezekben a napokban Németországban jár, első kézből értesülhet a forgalmi torlódásokról, arról, hogy az autóutak mennyire rászorulnak a felújításra. De a vasúton közlekedők is tapasztalhatják, hogy helyenként még a legmodernebb szerelvények is lassítani kényszerülnek, mert a pálya elavult. Tekintettel az ország jó gazdasági helyzetére, a kormány most Berlinben úgy döntött, hogy felújítja a közfogalmat biztosító autópályákat, vízi utakat és vasúti pályákat.

A kormány döntését Alexander Dobrindt közlekedésügyi miniszter úgy jelentette be, mint egy eddig példa nélkül álló, hosszú távú tervet, amelynek keretében az elkövetkező 14 évben közel 270 milliárd eurót fordítanak a közlekedés modernizálására.

Hangsúlyozta, hogy az ezer tételből álló terv értelmében a legnagyobb összeget, több mint 130 milliárd eurót a közutak fejlesztése fog felemészteni, míg a vasúti pályák felújítására és további kiépítésére 112 milliárd eurót szánnak. A 2030-ig megvalósítandó tervben a vízi utak fejlesztése közel 25 milliárd eurós tételt jelent.

A miniszter elmondta, hogy az autópályák kiszélesítésével az egyre gyakoribb torlódásokat szeretnék kiküszöbölni, míg a vasúti szakaszok modernizálásánál egyik főszempont a kelet-nyugati személyforgalom időtartamának csökkentése, ugyanis a Budapestet Párizzsal összekötő vonal kiváltképpen Stuttgart térségében még szinte a gőzmozdonyok korára emlékeztet, mert a kanyargós kaptatón a szerelvények annyira lelassulnak, hogy az utasok már készülődni kezdenek a leszállásra.

Az ellenzéki pártok máris bírálták a 270 milliárd euróra rúgó tervet, amelynek kidolgozásában –szerintük – alig vették figyelembe a környezetvédelmi követelményeket. A német gyáriparosok szövetsége pedig azt kifogásolta, hogy a terv nem terjed ki kellőképpen a teherforgalom közutakról a sínre történő áthelyezésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A spanyolok végigverték Európa elitjét
Euro 2024 - számadás

A spanyolok végigverték Európa elitjét

A torna legjobb csapata diadalmaskodott a 2024-es Európa-bajnokságon, a spanyol válogatott mind a hét mérkőzését megnyerte a tornán. Ritka menetelés végén ült fel a trónra: legyőzte, illetve kiejtette a rendező német csapatot, az előző torna két döntősét, a francia és az olasz válogatottat, s a legnagyobb esélyesek közé sorolt francia csapatot, a horvát, az albán és a georgiai együttest.

"Hősként halt meg" - tudják, hogy ki volt a Donald Trump elleni merénylet áldozata

Egy 50 éves férfi a lányát és feleségét védte a testével amikor a lövöldözés elkezdődött.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×