eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Remény a malária ellen, veszettségnél is hatékony lehet: az mRNS-technológia jövője

Az évtizedek óta fejlesztett technológia esetében még csak a kezdetet jelentik a koronavírus elleni védőoltások: további vakcinák fehjlesztése előtt nyitotta meg az utat a mostani siker.

Az mRNS-oltások technológiáját leginkább Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissmann nevéhez kötjük: Weissman kutatócsoportjának legutóbbi, mRNS-vakcina fejlesztéséről szóló áttekintése a Current Immunology című folyóiratban jelent meg 2020 márciusában, azaz az általa közölt eredmények a jelenlegi világjárvány és a technológia klinikai eredményei előtt születtek. Az ott leírt mRNS-vakcinák laborvizsgálatait rágcsálókon végezték: akkoriban úgy értékelték, az állatoknál tapasztalt figyelemre méltó immunogenitást nehéz megismételni emberi vizsgálatokkal.

Azóta a koronavírus elleni oltások kapcsán már kiderült, hogy ez mégis lehetséges: a munka így folytatható egyéb betegségekkel szemben fejlesztendő oltásokkal, írja a ChemistryWorld cikke.

Hatékonyabb lehet malária ellen a mostani oltásnál

Weissmannék legígéretesebb munkája a malária területén folyik: ez a betegség még mindig évente közel félmillió ember halálát okozza, főként öt év alatti gyermekekét. Az egyetlen, nemrégiben engedélyezett malária elleni vakcina, a Mosquirix négy oltásból álló sor, viszonylag alacsony hatékonysággal.

A Weissman és kollégái által választott mRNS egy olyan fehérjét kódol, amely az invazív stádiumú maláriaparazita burkán található. Stabil formáját a koronavírus elleni vakcinákban használtakhoz hasonló nanorészecskékbe zárták, és kimutatták, hogy

egerekben olyan erős immunválaszt vált ki, amely elég erős ahhoz, hogy a humán vizsgálatokban további vizsgálatokra alkalmas jelöltként szerepeljen.

Itt azonban még nem kell megállni: a Bill és Melinda Gates Alapítvány is fantáziát lát a technológiában, ezért dollártízmilliókat adott cégeknek, közte a Pfizer vakcináján a gyártóval dolgozó BioNTech-nek azért, hogy más, alacsony és közepes jövedelmű országokban endémiásan terjedő betegségekkel szemben fejlesszenek mRNS-vakcinákat. Az optimista Bill Gates 2021 januárjában azt nyilatkozta az USA Today-nek, hogy csak sokféle lipid-nanorészecskével kell foglalkozni, és azt jósolta, hogy öt éven belül új mRNS-vakcinákat lehet majd olcsón és még rövidebb idő alatt létrehozni, mint a SARS-CoV-2 genom szekvenálásától a lélegzetelállító sajtóközleményig eltelt 10 hónap.

A veszettség pusztításának végét jelentheti

A koronavírus által világszerte okozott pusztítás elsősorban abból ered, hogy a betegség nagyon fertőző; halálozási aránya még az oltatlanoknál is egy százalék alatti a fertőzöttek körében. A veszettség gyanakkor egy olyan vírusos betegség, amely a spektrum másik végén helyezkedik el. Az emberről emberre történő átvitel gyakorlatilag ismeretlen, maga a betegség is ritka, de mindössze

tizennégy emberről ismert, hogy túlélte a tünetek jelentkezését,

és nincs olyan vakcina, amely tartós védettséget biztosítana.

A veszettség fontos célpontja a vakcinafejlesztésnek, és jól kezelhető cél is, mivel a WHO pontosan meghatározta az immunválasz minimális szintjét.

A CureVac már jóval a koronavírus megjelenése előtt megkezdte egy mRNS alapú, veszettség elleni vakcina tesztelését: ez szokatlan módon stabilizálja a nukleinsavat anélkül, hogy módosítaná a nukleotidjait. A vakcinát lipid-nanorészecskékbe zárják, amelyek nagyon hasonlítanak a Pfizer és a Moderna által használtakhoz. Ez olyan immunválaszt eredményez, amely közelebb áll a kórokozó által létrehozott természetes immunválaszhoz: a vállalat nemrégiben tette közzé egy embereken végzett kísérlet első eredményeit, és kimutatta, hogy a vakcina biztonságos és erős immunválaszt vált ki.

"Mivel a veszettség mindig halálos kimenetelű, ezért homogén, természetes immunitással nem rendelkező populációval dolgozhatunk, ami megkönnyíti a vakcina értékelését"

- mondja Lidia Oostvogels, a CureVac alelnöke. A veszettségi program a világjárvány okozta szünet után most folytatódik.

Influenza ellen gyorsan készülhet

A következő betegség, amelyet az mRNS-vakcinatechnológia célba vesz, egy sokkal ismertebb betegség lehet: az influenza. Ebből évente új változatot kell előállítani az aktuálisan terjedő törzsekre optimalizálva, amihez idő kell, az mRNS-technológia használata azonban ezt lerövidíti.

Az nem valószínű, hogy minden "hiányzó" oltás problémájára megoldást ad ez a technológia, de lesznek fontos hiányok amelyeket megold. És ebben, bármilyen furcsa is, a pandémia akcelerátor-szereppel bír.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×