eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Tőlünk függ a vírus terjedésének gyorsasága, nem az időjárástól

Az emberi viselkedésen múlik, hogy mennyire terjed a koronavírus, a páratartalomnak és az időjárásnak kis hatása van rá.

Önmagában az időjárásnak nincsen szignifikáns hatása a koronavírus terjedésére az austini University of Texas kutatása szerint: a hőmérséklet és a páratartalom nem játszik akkora szerepet a vírus terjedésében, mint azt eleinte gondolhattuk.

A pandémia kezdetén népszerűen reményteli nézet volt, hogy a nyár és a magasabb hőmérséklet majd megállítja a vírus terjedését, de a megbetegedés és az időjárás közti kapcsolat nem ennyire egyszerűen működik. Az időjárás ugyanis nemcsak a környezetre hat, amelyben a vírus túlélhet, hanem az emberi viselkedésre is, ez utóbbi pedig sokkal jobban hat a betegség terjedésére, mint az előbbi.

"Az időjárás hatása alacsony, olyan, egyéb faktorok, mint például a mobilitás, sokkal inkább befolyásolják a terjedést.

Valójában az időjárás az egyik utolsó relatíve fontos körülmény, amely befolyásolja a vírus továbbadását"

– fogalmazott Dev Niyogi, a kutatás vezetője a MedicalXpress cikkében.

Hogy megtudják, pontosan milyen hatásoktól függ a vírus terjedésének sebessége, a hőmérséklet és a páratartalom összevonásából egyetlen értéket képeztek, majd a márciustól júliusig terjedő periódust vizsgálva arra voltak kíváncsiak, hogyan hatott ez az érték a terjedésre amerikai államok és megyék, illetve országok és régiók szintjén, valamint világszinten. Az emberi viselkedést a mobiltelefonok cellaadatai alapján amerikai államok és megyék szintjén vizsgálták. Hogy eredményeik ne tartalmazzanak torzítást, népességszámnak megfelelő kiigazítást is alkalmaztak.

Az időjárás gyakorlatilag nem hatott a terjedésre: relatív fontossága mindössze háromszázalékos volt. Azaz nincsen olyan időjárástípus, amely kevésbé vagy jobban kedvezne a koronavírus terjedésének. Az emberi viselkedés hatása ugyanakkor tagadhatatlan. A következő faktorokat találták magas relatív fontosságúaknak:

  • utazás – 34 százalék
  • az otthontól távol töltött idő – 26 százalék
  • nagy népességű területen tartózkodás – 23 százalék
  • zsúfolt városok – 13 százalék

A kutatók szerint a spekulációk arról, hogyan viselkedik majd bizonyos időjárási körülmények közt a vírus, laboratóriumi körülményeket figyelembe véve készültek, de a valóság másképp működik.

"Nem szabad a járványra az időjárás és a klíma által vezérelt jelenségként gondolnunk.

Személyes óvintézkedését kell tenni, tudatában kell lenni a város veszélyeinek"

– mondta Sajad Jamshidi, a tanulmány egyik szerzője.

"A koronavírus mindent megváltoztathat, mondják – fejtette ki Niyogi – Korábban az időjáráshoz hasonló faktorok vizsgálatából indultunk ki, az emberekig szűkítve a kört. Most érdemes lenne az emberektől kezdenünk. A vírusnak való kitettség irányából kezdődő vizsgálódás új paradigmát jelent, melyhez új technikákra, akár mesterséges intelligencia bevonására lesz szükség."

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×