eur:
394.78
usd:
367.91
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér

„Nem tudok jobbat elképzelni, mint kiütni a németeket az Eb-ről”

Meglehetősen különleges véleményt formált a dánok csatára, aki 2013 óta Németországban él és játszik.

A BT, a koppenhágai bulvárlap felidézi: a dán keret pontosan fele német klubban játszott vagy játszik. Mi több, még a szövetségi kapitány, Kasper Hjulmand is ebbe a körbe tartozik, aki a 2014–2015-ös idényben a Mainz edzője volt.

Némelyikük magánéletben is nagyon jó barátságban a ma esti riválisok némelyikével. Elsősorban Yussuf Poulsenre igaz ez, aki 2013 óta az RB Leipzig játékosa, akkor került a klubhoz, amikor a lipcsei egyesület felkerült a német harmadik vonalba.

Joshua Kimmich, a németek egyik kulcsembere még lakótársa is volt a lipcsei idők kezdetén és azóta is jó barátságban vannak.

Ehhez képest inkább eltökélt, mint udvarias a tanzániai édesapától és dán édesanyától született csatár véleménye: „Számomra Németország az álomellenfél, mert ha őszinte akarok lenni, nem tudok jobbat elképzelni, mint kiütni a németeket az Eb-ről.”

Új erőre kap-e a német válogatott a dánok ellen? Ez a második, szombaton este 9 órakor kezdődő dortmundi elődöntő egyik kérdése. A Nationalelf teljesítménye az első mérkőzés óta romlik, igaz, még a tizenhat továbbjutó között (is) a legjobbak közé tartozott, talán csak a spanyolok pipálták le őket.

Három éve a németek hat perccel a csoportszakaszbeli szereplésük lezárása előtt még kiesésre álltak, jól emlékezünk erre, hiszen éppen a magyar válogatottal játszottak. Ám Leon Goretzka kiegyenlített, s a Nationalelf továbblépett.

A mostani eredménysor a 2016-ost idézi: 2 győzelem, 1 döntetlen. Ám a két szereplés közös jellemzője, hogy a német csapat nem tudott aztán legmesszebbre jutni az egyenes kieséses szakaszban. Franciaországban az elődöntőben kapott ki a házigazdáktól, 2021-ben már a nyolcaddöntő a búcsút jelentette, miután a Wembley-ben 2-0-ra kikaptak az angoloktól. Érdekes egybeesés: mind a kétszer hazai pályán szereplő csapattól kaptak ki. Most ellenben ők a pályaválasztók!

A csoportszakaszban akadt több kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosuk. A Kicker osztályzatai alapján a németekénél csupán a spanyolok átlagosztályzata jobb, ami a teljes keretet illeti. A játékosok közül eddig a két belső középpályás, Jamal Musiala és Ilkay Gündogan érdemjegye a legjobb (tehát a legalacsonyabb).

Julian Nagelsmann az első három mérkőzésen a Neuer – Rüdiger, Tah, Mittelstädt – Kimmich, Gündogan, Kroos, Andrich – Musiala, Wirtz – Havertz tizeneggyel kezdtek. A harmadik mérkőzésre sem változtatott a kapitány. (Tegyük hozzá: Niclas Füllkrug a 92. percben a svájciaknak lőtt gólja szétoszlatott egy „vádat”: a németek nem akarnak csoportelsők lenni, hogy elkerüljék a bombaerős spanyolokat. Igaz, akkor meg az olaszokat kapták volna.)

A mostani mérkőzés előtt nincs oka több helyen is változtatni a kapitánynak, de felvetődött a Havert-Füllkrug csere.

Címlapról ajánljuk
Orbán Balázs a Patrióták Európáért megszületéséről és az új politikai szövetség jövőjéről

Orbán Balázs a Patrióták Európáért megszületéséről és az új politikai szövetség jövőjéről

Nem mi leszünk az egyetlenek, akik fújják ebben az együttműködésben a passzátszelet, de mint alapító a Fidesz–KDNP biztos, hogy megkerülhetetlen szereplője lesz az együttműködésnek – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke a vasárnap bejelentett kezdeményezésről. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a nemzeti konzervatív pártok együóttmáködési esélyéről, a közös fellépés esélyéről és egy páneurópai párt felépítésének a lehetőségéről is.

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×