eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Mellbevágó: a küzdelem története

Nagy érdeklődés kíséri Szalai Anett Mellbevágó című, személyes hangvételű dokumentumfilmjét, amelyet az 39. Magyar Filmszemlén mutattak be. A filmben a rendezőnő saját, mellrákkal folytatott küzdelmét örökíti meg.

Hogyan született a film ötlete?

Az csak azután jött, hogy forgatni kezdtem. Eleinte kazettákra rögzítettem a velem történt eseményeket, amelyek fontosak voltak, nyomasztóak, vagy boldogságot okoztak, és elmondtam, hogy érzem magam. A műtét után nem sokkal, az első kemoterápia idején jöttem rá, hogy ez másoknak is jó lehet valamire.

Milyen személyes tanulsággal szolgált az ön számára a mellrák leküzdése?

Sokat változtam, nyitottabb vagyok, és, ahogy egy kolléganőm mondta, olyan dolgokat teszek inkább, amik szerintem fontosak, amik boldoggá tesznek. Próbálom a feleslegeseket kiszűrni, hogy később azokból ne legyen bajom. A betegségeket ugyanis, szerintem, elsősorban lelki problémák okozzák.

Mennyire fontos a hozzáállás a betegség leküzdésében?

Ez a legfontosabb. Az első két hónapban én is rettegtem, ám, ha az ember megússza az első ijedséget, legyőzi a saját félelmeit, automatikusan jön az a reflex, hogy igenis, élni akar, és meggyógyulni. A család és a barátok is nagyon fontosak: ha szeretnek, akkor sokkal könnyebb meggyógyulni, mint úgy, ha az ember egyedül csinálja végig.

Hogy tapasztalta, még mindig tabutémának számít a mellrák?

Jobb a helyzet, mint volt: vannak ezzel foglalkozó szervezetek, és az emberek - az egészségesek is - igyekeznek minél több dolgot megtudni a betegségről. Sokan nincsenek tisztában a lehetőségekkel, olyan dolgokkal, amelyek egy beteg számára evidensek.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

A kilencvenes években tapasztalt mélypont óta folyamatosan nő a tojásfogyasztás Magyarországon, ezt a termék vásárlását népszerűsítő kampányok is segítik – mondta az InfoRádióban a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetség alelnöke, Pákozd Gergely.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A szélerőművek segítettek átvészelni a brutális nyári éjszakákat Magyarországon

A szélerőművek segítettek átvészelni a brutális nyári éjszakákat Magyarországon

A magyarországi szélerőművek az elmúlt nyár legnagyobb áramfogyasztású, -importigényű és legmagasabb villamosenergia-árú legforróbb időszakaiban is jelentősen hozzájárultak az áramigény kielégítéséhez. A turbinák közel 14%-os átlagos kihasználtsággal termeltek a nyár hőségriasztásos napjain sötétedés után, 20 és 22 óra között, amikor napenergia hiányában a magyar villamosenergia-import és a piaci árak rendszeresen megugrottak. Az eredmények alátámasztani látszanak, hogy a szélerőmű-állomány észszerű bővítése csökkenthetné az ország függőségét az áram- és gázimporttól, és mérsékelhetné a kapcsolódó költségeket, nem beszélve a kedvező környezeti hatásokról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×