eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Matteo Salvini, a Liga vezetője találkozójukon Rómában 2020. február 4-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Egy olasz párttal is erősödik Orbán Viktorék frakciója

Tovább bővül a Patrióták Európáért új pártszövetség frakciója az Európai Parlamentben.

Újabb párttal bővül a Patrióták Európáért – derül ki Matteo Salvini hétfő reggeli X-posztjából, amit a Mandiner szúrt ki. Az olasz politikus a közösségi oldalon reflektált a francia választások eredményére, majd kijelentette: semmi sincs veszve, hiszen még soha ennyi képviselőt nem küldhetett a Nemzeti Tömörülés a nemzetgyűlésbe, mint most.

Matteo Salvini bejegyzése azelőtt született, hogy az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti frakciója megtartja ülését, amelyet a korábbi közlés szerint július 8-ra tűztek ki.

Matteo Salvini kezdettől fogva támogatta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az ANO párt elnöke kezdeményezését a Patrióták Európáért megalakítására. A június 30-án Bécsben tartott hármas találkozón született pártformációhoz azóta több európai erő csatlakozott.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament független képviselője, a Fidesz korábbi kommunikációs igazgatója hétfőn délelőtt a Facebook-oldalán közölte, hogy a francia Nemzeti Tömörülés is csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz, amivel kilencre nőtt a tagok száma. „És még nincs vége” – tette hozzá a politikus.

A Liga vezetője a franciaországi választásokat is kommentálta hangoztatva, hogy a "mindenki egy ellen" politikai taktikája csökkentette ugyan a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) mandátumait, de nem vett vissza a párt támogatottságból.

A Le Pennel szemben Emmanuel Macron francia elnök által létrehozott "kupac megnyerte a választásokat", de nincsen többsége a kormányzáshoz, miközben az RN-nek soha ennyi képviselője nem volt a párizsi nemzetgyűlésben: az RN "a legtöbb szavazatot szerző párt maradt a média teljes csendjétől kísérve" - hangoztatta Matteo Salvini, aki most az ID-ben szövetségese az RN-nek.

Salvini rámutatott, hogy zavargók több francia városban kövekkel támadtak a rendőrökre, "káosz lett a parlamentben, miközben az utcákon kommunisták és szélsőbaloldali csoportok ujjongtak, iszlámbarátok, antiszemiták".

(Címlapképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.

Fordulat a dunaföldvári gyilkosság ügyében

Bűnügyi őrizetbe került az a férfi, akit a dunaföldvári gyilkossággal gyanúsítanak. Azt mondta, a 24 éves áldozat, akit megszúrt, meg akarta ölni a családját, ezért rántott kést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 08:27
×
×
×
×