eur:
392.56
usd:
362.77
bux:
72132.3
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Military production, supply and delivery USA american weapon for Ukraine. Weapon box with flags of USA and Ukraine on conveyor belt. 3d illustration
Nyitókép: Bet_Noire / Getty Images

Az USA újabb, hatalmas katonai segélyt ad Ukrajnának

Az Egyesült Államok több mint 2,3 milliárd dollár értékű katonai támogatási csomagot állított össze Ukrajna számára - közölte Lloyd Austin védelmi miniszter kedden, amikor a Pentagonban találkozott Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszterrel.

Az amerikai védelmi minisztérium közleménye szerint a csomag tartalmaz többek között légvédelmi eszközöket és további nélkülözhetetlen hadi felszerelést, amelyből a légvédelmet szolgáló kapacitások gyorsított ütemben jutnak el Ukrajna hadszínterére.

Lloyd Austin elismerését fejezte ki az ukrán katonai erőfeszítésekért, és azt hangoztatta, hogy "az Egyesült Államok soha nem fog meginogni és - 50 szövetségesével és partnerével összhangban - folytatja Ukrajna ellátását azokkal a kritikus képességekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy visszaszorítsa az orosz agressziót". Az amerikai védelmi miniszter az ukrán kollégájával tartott megbeszélés után közölte, hogy a közelgő NATO-csúcstalálkozón a szövetségesek lépéseket tesznek majd annak érdekében, hogy

"hidat építhessenek Ukrajna NATO-tagsága felé".

A közelgő NATO-csúcs Ukrajnát érintő kérdéseiről egyeztetett Washingtonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter is, aki Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével tárgyalt.

Vedant Patel, a külügyminisztérium helyettes szóvivője sajtótájékoztatón elmondta, hogy a megbeszélés témái között szerepelt a szövetségesek azon szándéka, hogy Ukrajna közelebb kerüljön a NATO-tagsághoz, valamint hogy erősítse Ukrajna katonai védelmi képességeit.

A helyettes szóvivő közlése szerint az amerikai külügyminiszter gratulált az ukrán elnöki hivatal vezetőjének a békecsúcson elért eredményekhez, valamint

az ukrán haderő önvédelmének sikereihez az orosz offenzívával szemben Észak- és Kelet-Ukrajnában.

A sajtótájékoztatón kérdés hangzott el Orbán Viktor magyar miniszterelnök ukrán elnökhöz intézett kérésével kapcsolatban, amelyben a kormányfő határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Volodimir Zelenszkijtől Kijevben. Vedant Patel helyettes külügyi szóvivő azt mondta, hogy a kérés részleteiről a magyarországi partnerek tudnak nyilatkozni.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×